Hrvatski Medijski Servis

INZKO: Reforma Izbornog zakona prioritet međunarodne zajednice u ovoj godini

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko govorio je za Klix.ba o radu bosanskohercegovačke vlasti u 2017. godini.

On je istaknuo da je jasno kako se domaći političari ne bave ozbiljnim stvarima te da je neprihvatljivo da se 22 godine nakon Daytona priča o trećem entitetu, navodnoj državnosti RS-a te da se veličaju ratni zločinci.

Na pitanje kako je zadovoljni radom bh. vlasti u 2017. godini,Inzko je kazao kako je u BiH načinjen određeni pomak, ali kako ipak vjeruje da su građani Bosne i Hercegovine očekivali pozitivniji i konkretniji napredak u 2017. godini kao i tijekom cijelog mandata 2014.-2018.

“BiH je napravila neke pozitivne korake na implementaciji Reformske agende i nastavila rad na pripremanju odgovora na Upitnik EU. Usvojen je Zakon o trošarinama, što je vrlo važno za BiH u smislu pristupa financijskoj podršci Europske unije i EBRD-a. Osim toga, to je važan korak u smislu daljnjeg napretka po pitanju programa MMF-a. Ekonomski pokazatelji za BiH su dobri, mada je ekonomski napredak još uvijek suviše spor da bi mogao bitno utjecati na cjelokupan životni standard i nezaposlenost. Ipak, ekonomija je pokazala otpornost i fleksibilnost. Ukratko, reformski proces mora biti mnogo brži”, jasan je Inzko.

S druge strane, istaknuo je on, pojedini politički i institucionalni lideri, uz određene izuzetke, nisu se udaljili od nacionalističkih tema i retorike koja stvara podjele i nisu krenuli u smjeru kompromisno-orijentiranih politika.

“Zbog toga su u 2017. godini i tijekom cijelog mandata dominirale negativne agende. Nevjerojatno je i neprihvatljivo da se pitanja poput trećeg entiteta i navodne državnosti RS-a te veličanje ratnih zločinaca i ratoborne izjave i dalje javljaju 22 godine nakon Daytona. Teme i retorika koji unose razdor ne privlače strane investitore u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je visoki predstavnik.

Primijetio je da se u međuvremenu političari i institucionalni lideri ne bave ozbiljno stvarnim svakodnevnim pitanjima.

“Vladavina prava i borba protiv korupcije i dalje predstavljaju problem i tome treba posvetiti mnogo više pažnje. Profesionalan i efikasan sustav vladavine prava ključ je stabilnosti i prosperiteta bilo koje zemlje. Jasno je i da treba više energije uložiti u socio-ekonomske reforme. Ako se ova pitanja i dalje budu zanemarivala, građani BiH će i dalje odlaziti iz zemlje u velikom broju, što je najbolji pokazatelj da se političke elite koje drže poluge moći u BiH ne bave stvarnim potrebama građana BiH. Ovaj se trend mora preokrenuti i to će biti stvarna mjera uspjeha”, istakao je Inzko za Klix.ba.

Njegova očekivanja u 2018. godini tiču se sporazuma o reformi izbornog sustava.

“Jasno je da je predizborna kampanja u BiH već počela. Međutim, to ne oslobađa vlasti i političke stranke njihove odgovornosti da unaprijede stanje u ovoj zemlji. Osim pitanja koja sam ranije spomenuo, međunarodna zajednica očekuje da politički lideri BiH dođu do sporazuma o reformi izbornog sustava koja će omogućiti nesmetano provođenje izbora i uspješnu implementaciju izbornih rezultata. Ovo je apsolutni prioritet sa stanovišta moga mandata. Nadam se da će političari pokazati odgovornost i suzdržati se od negativne retorike koja može ugroziti situaciju na terenu. Oni moraju imati na umu važnost i vrijednost mira i stabilnosti”, poručio je.

Građanima u BiH je poručio da će sljedeće godine imati priliku glasovati na izborima.

“Oni će moći iskoristiti vlastite bonske ovlasti sljedeće godine. Oni imaju priliku da podrže konstruktivne lidere, konstruktivne pojedince i one koji su spremni raditi na postizanju napretka i prosperiteta. Oni konačno trebaju iskoristiti ovo pravo kako bi stvari promijenili nabolje”, kazao je na kraju Inzko./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte