Hrvatski Medijski Servis

INZKO: Presuda u predmetu Ljubić se mora provesti, neću nametnuti Izborni zakon

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko

Prava građana birati biti birani te zahtijevajti odgovornost onih koji su trenutačno na izabranim dužnostima, moraju se osigurati – izjavio je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista visoki predstavnik Valentin Inzko odgovarajući na pitanje o eventualnom nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

Inzko je apelirao na političke lidere da poduzmu neophodne korake kako bi omogućili nesmetano održavanje i provedbu rezultata općih izbora 2018. godine.

– Odluka Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. (“predmet Ljubić”), koja se ponajviše tiče izbora u Dom naroda Federacije, mora se provesti. Što se tiče OHR-a, u ovoj fazi mi smo spremni tehnički podržati taj proces, koji vode EU i SAD – kazao je visoki predstavnik.

On smatra kako nema sumnje da će BiH biti članica EU, ali da ostaje pitanje kada će se to dogoditi.

– Mogu vam reći, iz osobnog iskustva, da integracija u EU nije lak posao. Potreban je naporan rad koji zahtijeva odlučnost i spremnost za postizanje kompromisa o nekim teškim i kompliciranim pitanjima. Austriji je trebalo sedam godina. Špannjolskoj devet. No, kada dođete do samoga kraja tog procesa, vidjet ćete da se vaša zemlja  promijenila i reformirala nabolje. A to je možda ono čega se neki političari boje, s obzirom da će tada pitanja kojima se oni sada koriste postati irelevantna. Oni će postati irelevantni. Međutim, BiH to mora uraditi zbog sebe, ne zbog Bruxellesa. Tek onda će biti moguće pridružiti se europskoj obitelji – kazao je Inzko za “Večernji list”.

Komentirajući mogućnost da zastoj na europskom putu dovede do porasta euroskepticizma u BiH i prodora neeruopskih utjecaja na ove prostore Inzko je kazao da s napredovanjem procesa pridruživanja skoro i neće biti mjesta za bilo što ili bilo koga osim za ideju EU i vrijednosti koje idu uz nju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte