Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

HRVATSKI ZASTUPNICI LOBIRAJU Izmjene Ustava i Izbornog zakona iznova u rezoluciji EP-a

U ponedjeljak su zastupnici Europskog parlamenta podnijeli amandmane na izvješće o napretku BiH i rezoluciji koju će usvojiti ovo zakonodavno tijelo, a hrvatski parlamentarci iskoristiti su prigodu ponovno naglasiti potrebu snažnijih političkih reformi kao ključa za rješavanje prijepora u ovoj zemlji.

Kako doznaje Večernji list, u proceduri su deseci amandmana kojima se nastoji poboljšati i popraviti nacrt rezolucije o BiH koju je načinio izvjestitelj EP-a za BiH rumunjski europarlamentarac Cristian Dan Preda.

On je, nakon susreta s predstavnicima vlasti u BiH, bošnjačkim i srpskim dužnosnicima koji su mu jasno poručili kako političke reforme nemaju izgleda za uspjeti, dok su hrvatski čelnici isticali da bez toga uopće nije racionalno govoriti o bilo kakvom napretku, povukao “ručnu kočnicu”. Izbjegao je spomenuti ustavne i reforme izbornog zakonodavstva premda se one navode u dva posljednja navrata u izvješćima za 2014. i 2015. No, pri tome su bile potpuno zanemarene od javnosti u Sarajevu ili Banjoj Luci.

Hrvatski europarlamentarci će sada preko uloženih amandmana i lobiranjem, ponajprije unutar dviju velikih stranačkih grupacija – Europske pučke stranke (EPP) i Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D), nastojati ishoditi puno povoljniji sadržaj rezolucije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte