Hrvatski Medijski Servis

Hrvatski ministar Tolušić pozvao kolege iz susjednih zemalja na sastanak u Hrvatsku

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske priopćeno je kako je pravilnik o fitosanitarnoj kontroli u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom EU-a, a odnosi se na sve treće zemlje i nije usvojen s ciljem diskriminacije robe iz susjednih država. U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan. Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo ministri trgovine i poljoprivrede Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije sa jučerašnjeg sastanka u Sarajevu poslali su ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja. U suprotnom – te zemlje uvest će slične protumjere. Sporan je novi pravilnik kojim je Hrvatska uvela kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2.000 kuna.

Hrvatski ministar Tolušić je jučer izjavio da je namjera pravilnika, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama. Pravilnik se, dodao je odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU-a. Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije. Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju, izjavio je.

Hrvatski proizvođači podupiru ministra. Ističu da je uvozna roba često tretirana sredstvima koja u Europskoj uniji nisu dopuštena, te da je domaćoj kvaliteti nemoguće parirati. No, iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da bi zaoštravanje odnosa sa susjedima moglo imati nesagledive posljedice za hrvatske izvoznike, te da bi pravilnik trebalo preispitati. Rješenje svakako treba pronaći što prije. Naime, četiri države, čiji su se ministri susreli u Sarajevu, među deset su glavnih tržišta na koja izvoze hrvatske tvrtke.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte