Hrvatski Medijski Servis

HRVATSKA PREDSJEDNICA U MAĐARSKOJ Grabar Kitarović od Orbana traži objašnjenje za blokadu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela je Posjet Mađarskoj koji namjerava iskoristiti kako bi razjasnila situaciju nakon što je Budimpešta prošli tjedan uskratila Zagrebu potporu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), obrazloživši to problemima između Hrvatske i MOL-a.

Tijekom jednodnevnog radnog posjeta Budimpešti koji je započela susretom s premijerom Viktorom Orbanom u mađarskom parlamentu, a sastat će se i s predsjednikom Janosom Aderom, Grabar-Kitarović će pokušati dobiti objašnjenje za mađarsku blokadu, nakon što se i Slovenija prije nje izjasnila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo jer Zagreb ne želi provesti kompromitiranu arbitražnu odluku o hrvatsko-slovenskoj granici, javlja HRT.

U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati, najavila je ranije predsjednica, rekavši da je neugodno iznenađena stajalištem Mađarske.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Popodne će se predsjednica RH sastati s političkim rukovodstvom i tajništvom Dunavske komisije, a dobit će i počasni doktorat na Sveučilištu Corvinus. Predsjednica Hrvatske će na kraju posjeta održati i predavanje s temom Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti.

Što je OECD?

OECD je ekonomski forum demokratskih zemalja tržišne ekonomije koje su ga osnovale 1960. za promidžbu svjetske trgovine. Tri su kriterija za članstvo: demokracija i poštovanje ljudskih prava, slobodnotržišna ekonomija i BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći, koji je bar jednako visok onomu najsiromašnije članice OECD-a.

Prvi je na ljestvici Luksemburg, zatim zemlje sjeverozapadne Europe i SAD, a na začelju 34 članica su Ruska Federacija i Meksiko. Hrvatska i po tom kriteriju ispunjava uvjete jer je njezin indeks iznad onoga tih dviju država. Dakle, formalno nema zapreka za članstvo.

Slovenija je blokirala hrvatski pristup OECD-u zato što naša zemlja ne želi prihvatiti kontaminiranu arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog “stanja MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i postupanja prema predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju”.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura pri prodaji udjela INA-e./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte