Hrvatski Medijski Servis

Hrvatska obnovila 2.800 kuća Hrvata u BiH

Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republiku Srpsku – istaknuto je na okruglom stola o održivom povratku i obnovi obiteljskih kuća Hrvata u RS u Banjoj Luci, koji je okuoio brojne sudionike iz Hrvatske i BiH.

Organizator skupa, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković naglasio je kako povratak Hrvata u ovaj entitet najviše pomaže Vlada RH. Prema njegovim riječima, zahtjev za povratak u RS podnijelo je 5.000 Hrvata.

– Nužno je tražiti rješenja za povratak i opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji se žele vratiti – rekao je Jerković. Predsjednik Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić rekao je da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna naroda.

– Hrvatska radi na političkoj i privrednoj podršci ostanku Hrvata u BiH. Očekujemo od vlasti RS-a da s legitimnim predstavnicima Hrvata u vlasti tog entiteta djeluju na podršci održivom povratku – rekao je Ljubić. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar rekao je kako je u povratak Hrvata u BiH Hrvatska dosad uložila oko 320 milijuna kuna i obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. Samo u prosincu prošle godine obnovljeno je 17 kuća vrijednih 1,6 milijuna kuna./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte