Hrvatski Medijski Servis

HRS osuđuje napade za probošnjačke medije podobnih Hrvata na Hrvatski Narodni Sabor

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

„Nikada se nije na HNS-u odlučivalo oko zajedničkog prijedloga izmjena izbornog zakona“, „nisu se uvažili prigovori pojedinih stranaka na diskriminaciju Hrvata sa manjinskih područja“, „HNS je postao privatna prćija HDZ-a BiH“.

Ovo su samo neki od sve učestalije ponavljanih navoda s kojima se ovih dana napada institucija HNS-a od strane probošnjački orijentiranih medija, a koji za sugovornike nalaze njima podobne Hrvate (među kojima i pojedine stranke članice HNS-a), primjećuje Hrvatska republikanska stranka. Kao članica HNS-a HRS, u priopćenju koje prenosi Hrvatski Medijski Servis, ističe kako osjeća potrebu reagirati, zbog obrane institucije, kao i zbog činjenice da ne žele dopustiti da HNS, a samim time i oni kao članica, postane predmetom uskostranačkih interesa i razmirica.

-Prijedlog izmjena izbornog zakona koji je otišao u parlamentarnu proceduru je diskutiran i o njemu su doneseni zajednički zaključci na proširenoj sjednici HNS-a održanoj 24.2.2017. Jedine stranke koje su ponudile alternativno rješenje su HRS i HKDU Hrast. Pojedine stranke su uputile određene prigovore na izračun koeficijenta zastupljenosti u izbor u Dom Naroda, ali nakon dodatnih pojašnjenja, nisu imali dalje prigovore, tako da se zajednički zaključilo koji prijedlozi će ići u hitnu proceduru, radi zadanih rokova od strane Ustavnog suda, kako se u konačnici i dogodilo. O svemu ovome je na sljedećoj sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj 17.3.2017. usvojen izvadak iz zapisnika, navodi HRS.

Hrvatski republikanci kažu kako su oni jedina stranka koja je izrazila protivljenje ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona (jednako kao što su na prošloj sjednici Predsjedništva izrazili protivljenje prijedlogu izmjena Zakona o JRTVS-u) isključivo iz suštinskih razloga koje su pojasnili na samome Predsjedništvu.

-Međutim, ne pada nam na pamet u javnosti napadati prijedloge usvojene većinom na Predsjedništvu HNS-a, jer smo svjesni viših interesa. Dapače, iz razloga što svaki ovaj prijedlog dokazuje kako su Hrvati jedini koji nude politička rješenja za goruće temeljne probleme u BiH, mi branimo i nastavit ćemo braniti ove inicijative, jer pokazuju tko uistinu želi budućnost BiH, a tko je neargumentiranim napadima, bez obzira na sadržaj i suštinu, vodi ka raspadu. Prema tome, nije istina da se nije odlučivalo na Predsjedništvu HNS-a o spomenutim prijedlozima. Dapače, odlučivalo se dva puta. Ukoliko je bilo tko imao nekih prigovora, mogao je iste uložiti na zaprimljeni izvadak iz zapisnika, ističe HRS.

Pojedine stranke, dodaje HRS, koje ovih dana ne silaze sa probošnjačkih medija, imaju i imale su mogućnost artikuliranja svoga nezadovoljstva na sjednicama Predsjedništva HNS-a, gdje u pravilu ili nemaju izrađenih svojih prijedloga ili jednostavno šute, kao što je to bio slučaj kada se, na temu braniteljske populacije, besramno u diskusiji ocrnjivalo pojedine generale HVO-a.

-I na toj sjednici je HRS ponovno usamljen u suprotstavljanju većini u Predsjedništvu i jedini stao u obranu digniteta heroja Domovinskog rata. O svemu rečenom postoje zapisnici koji mogu potvrditi naše tvrdnje, navodi HRS.

HRS poziva sve da svoja protivljenja radu HNS-a izraze unutar same institucije, jer, kažu, oko dosta toga se s njima slažu.

-Istina je da najjača stranka nastoji HNS ustrojiti i njen rad krojiti na osnovu svojih interesa. Međutim, to nije vidljivo u radu Predsjedništva HNS-a, koliko u radu Glavnog vijeća i odbora GV HNS-a, gdje ove stranke, najglasnije u udaru na HNS, nakon više godina rada uopće nisu imenovale svoje predstavnike, tako da je i tu HRS usamljen u argumentiranom kontriranju većinskom mišljenju. Naravno, kada nas se uopće pozove na sjednice odbora, jer često to nije slučaj, ističe u priopćenju HRS.

Hrvati u BiH, naglašavaju, danas žive sudbinu Hrvata u bivšoj Jugoslaviji za Miloševićevog režima, s jedinom razlikom da je ulogu koju je u Jugoslaviji tada imala Miloševićeva srpska politička elita, u BiH preuzela ona Izetbegovićeva, bošnjačka elita. S toga smatramo neophodnim hrvatsko političko zajedništvo u okvirima HNS-a, gdje se mora preseliti diskusija oko svih strateških pitanja za hrvatski narod. HNS je prostor za raspravu, a ne mediji koji ovih dana slave nepostojeća oslobađanja Armijer RBiH i viteštva inozemnih ratnika, stoji na kraju priopćenja Hrvatske republikanske stranke. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte