Hrvatski Medijski Servis

HNŽ: Potpisan kolektivni ugovor sa sindikatima srednjeg obrazovanja

Dr. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, u nazočnosti dr.  Nevenka Hercega, predsjednika Vlade, u utorak je s Edinom Čomić, predsjednicom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ i Josipom Milićem, predsjednikom Sindikata srednjih škola HNŽ potpisao Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja na području HNŽ, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Herceg je čestitao ministru Hadžoviću na učinjenim naporima koji su rezultirali potpisivanjem Kolektivnog ugovora, kazavši kako je čin potpisivanja potvrda postignutog dogovora.

Ministar Hadžović je iskazao zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora istaknuvši da su pregovori sa sindikatima srednjeg obrazovanja započeli prije godinu dana.

„Pored usuglašavanja općih odredbi Kolektivnog ugovora, precizirane su odredbe koje se odnose na zaposlenike koji imaju djecu s posebnim potrebama, te četvero i više djece,  oslobodivši ih trećine radne norme, čime smo otvorili prostor za zbrinjavanje tehnološkog viška u školama“, kazao je ministar Hadžović dodavši i to da Ugovor sadrži veliki broj odredbi ranijeg Ugovora, a njegova će primjena moći biti realizirana u postojećem financijskom okviru.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja istaknula je da se potpisivanjem ugovora dogodio završni čin dugotrajnog procesa pregovaranja, te je dobiven Kolektivni ugovor koji je precizirao nekoliko – za prosvjetne djelatnike – vrlo bitnih detalja.

„Bitno je istaknuti da smo Ugovor potpisali na rok od godinu dana, nakon čega ćemo moći uraditi analizu i eventualno korigiranje“, zaključila je Čomić.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, istaknuo je da je ovo prvi Kolektivni ugovor koji sindikat potpisuje s Vladom bez stupanja u štrajk.

„U miru smo pregovarali, u miru smo dogovorili i u miru smo potpisali Ugovor. Ovo je velika zasluga premijera i ministra jer su bili otvoreni za razgovore s nama“, rekao je Milić dodavši i to kako od 2009. godine nije bilo poboljšanja statusa prosvjetnih djelatnika, te da ovo potpisivanje Ugovora to značajno mijenja.

Odgovarajući na upite novinara koji su se odnosili na rad Vlade, premijer Herceg istaknuo je kako nije nikakva tajna da s vremena na vrijeme, kao i na drugim razinama, i u Vladi HNŽ dođe do određenih poteškoća.

„Iako su problemi često „uvezeni“ u našu županiju uglavnom ih uspijemo uspješno prebroditi, tako da sam uvjeren u to kako ću s kolegama i partnerima i ovaj put uspješno riješiti sva otvorena pitanja“, rekao je predsjednik Herceg.

Podsjetio je i na to kako je Vlada, nakon uspješnog stabiliziranja javnih financija, prošlu godinu završila usvajanjem Rebalansa Proračuna, te suficit usmjerila na strateške projekte općina, te potporu obrazovnim, visokoobrazovnim, kulturnim, športskim i drugim institucijama. Također, ostvareni suficit Zavoda zdravstvenog osiguranja u iznosu od 9,5 milijuna KM u potpunosti je usmjeren prema zdravstvenim, odnosno bolničkim ustanovama naše županije.

„Uspješno smo okončali pregovore sa sindikatima u više područja našega djelovanja, što potvrđuje da dijalogom mogu biti riješena sva otvorena pitanja. Stoga vjerujem u to da ćemo uskoro okončati pregovore i sa sindikatima osnovnog odgoja i obrazovanja i zdravstva“, kazao je premijer Herceg.

O problemima s hotelom “Ero”

Na pitanje novinara o kupnji Hotela „Ero“ za smještaj županijskih tijela uprave, Herceg je još jedanput podsjetio na poznate činjenice i korake koje je Vlada poduzela. Kazao je kako mu nisu poznati razlozi zbog kojih sada ministri iz SDA, kada je proces doveden do samoga konca, dovode u pitanje njegovo konačno realiziranje.

„Puno puta smo kazali da Vlada kupuje zgradu za smještaj županijskih tijela uprave. No, nije dobro sudbinu djelatnika Hotela „Ero“ promatrati drukčije nego nekih drugih djelatnika. Stoga očekujem da se Vlada F BiH i Zavod MIO na jednak način odnose i prema djelatnicima Hotela „Ero“, zaključio je Herceg./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte