Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

HKD Napredak Kiseljak upriličio promociju knjige Ive Mire Jovića

Kiseljačka podružnica HKD Napredak nastavila je praksu organiziranja kolažnih kulturnih događaja. U izložbenom paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” upriličena je večer koja je bila spoj lijepe riječi i glazbe, ali i oku ugodnih slika autorica Ilonke Jasak i Mirsade Masal. Da publika u Kiseljaku ali i okolnim mjestima voli ovakve događaje potvrdilo je do posljednjeg mjesta popunjen paviljon Srednje škole “Ivan Goran Kovačić”.

Pravo u srednjovjekovnoj župi Lepenica u razdoblju osmanske okupacije, naziv je knjige čiji je autor dr.sc. Ivo Miro Jović. Rođen u Trebižatu u općini Čapljina, Jović je svoj radni vijek, punih 45 godina, proveo u Kiseljaku, radeći najprije kao profesor povijesti, a potom i prava. Obnašao je i brojne političke dužnosti među kojima je i dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Knjigom koja govori o pravu u župi Lepenica kroz više od četiri stoljeća osmanske vladavine želio je kaže dati svoj doprinos rasvjetljavanju života ljudi na području Lepeničke doline u jednom povijesnom razdoblju. A ono po saznanjima koje je u knjizi iznio autor nije bilo nimalo lako za one koji nisu bili Muslimani.

“U svojoj knjizi nudim znatveno utemeljen odgovor svima koji govore o uživanju bilo kojeg prava kršćana u vrijeme osmanske okupacije. Govorim o šerijatskom zakonu, ali i 94 vrste poreza koje su plaćali kršćani. Među njima neki su uistinu i komični. Primjerice, porez na zube koji bi se plaćao agi ili nekom drugom osmanlijskom velikodostojniku za trošenje zuba za vrijeme dok je jeo vašu hranu”, ispričao nam je Jović.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte