Hrvatski Medijski Servis

HDZ RH i HDZ BiH o izmjenama Izbornog zakona u BiH i potpori na izborima

U središnjici HDZ-a u Zagrebu sastale su se dvije sestrinske stranke, HDZ i HDZ BiH. Navode da surađuju već 27 godina te da su im temelj odnosa – briga o Hrvatima u BiH.

Tema sastanka, kako javlja HRT, bili su izbori koji se za godinu dana održavaju u BiH. Premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da nije dobro što zakoni omogućuju jednom konstitutivnom narodu da bira predstavnika drugom konstitutivnom narodu.

Mislim da smo na tragu da tražimo rješenja koja će biti u interesu i Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, kazao je Plenković.

Da ne bi kao dosad Bošnjaci i Srbi birali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu i Domu naroda, potreban je konsenzus hrvatskih stranaka u BiH, istaknuo je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Naravno tu će biti pitanja Ustava koje se tiču priključenja BiH europskim integracijama jer je to hrvatski interes, posebice hrvatski interes u BiH jer Hrvati iz BiH jasno gledaju samo prema Hrvatskoj, prema Zapadu, a ne niti prema sjeveru, istoku niti prema Bliskom istoku, rekao je predsjednik odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić.

Hrvati u BiH su u Parlamentu BiH uputili izmjene izbornog zakona koji bi im na općim izborima 2018. jamčio ravnopravnost. Prema tom prijedlogu nitko od preostala dva naroda ne bi Hrvatima u BiH mogao birati njihove predstavnike. Ustavni je sud apelaciju koja ide u tom smjeru prihvatio i naložio da se izborni zakon izmjeni. Ako se to ne dogodi, može se ponoviti situacija koja se već dogodila u dva mandata – da Bošnjaci Hrvatima izaberu člana Predsjedništva u BiH.

Ovaj sastanak planiran je već dulje vrijeme kako bi se razgovaralo o brojnim zajedničkim važnim temama, među ostalim i o uzajamnoj potpori na izborima i pomoć BiH na njezinu europskom putu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte