Hrvatski Medijski Servis

Grčka i Makedonija potpisale sporazum o imenu Makedonija

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

– Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti – rekao je grčki premijer Aleksis Ciprasna svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom.

Greek Foreign Minister Kotzias and his Macedonian counterpart Dimitrov sign an accord to settle a long dispute over the former Yugoslav republic's name in the village of Psarades | Autor: ALKIS KONSTANTINIDIS 

Cipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu.

Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu.

Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

– Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti – rekao je Zaev.

– Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed.

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale “Izdajico, izdajico!” dok su zastupnici raspravljali.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Macedonian Prime Minister Zoran Zaev speak before the signing of an accord to settle a long dispute over the former Yugoslav republic's name in the village of Psarades | Autor: ALKIS KONSTANTINIDIS

Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je upriličen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte