Hrvatski Medijski Servis

GRABAR- KITAROVIĆ: Hrvati i Srbi moraju biti arhitekte mira i suradnje

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitatrović izjavila je da Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku povjest, ali i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i suradnje na jugoistoku Europe.

“Predsjednik Vučić i ja svjesni smo naših razlika u pogledima i stavovima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli… No, isto tako, kao šefovi država, izravno birani od građana, svjesni smo i svoje odgovornosti, posebno prema mlađim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima”, rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je izrazila uvjerenje da “Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusjedske odnose, i to držeći se puta koji su obje države zajednički utrle Atinskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa”.

Na pitanje da pojasni izjave povodom prosvjeda zbog posjete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj Grabar Kitarović je rekla da su takvi prosvjedi uobičajeni u demokratskom svijetu i da ima puno razumjevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i za braniteljske udruge koje su iskoristile svoje demokratsko pravo i izrazila svoj stav o dolasku predsjednika Vučića.

Dodala je, međutim, da je riječ o “pojedincima s rubova političkog spektra koji ne prihvaćaju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uvjerenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj”.

“To nisu niti udovice hrvatskih branitelja, niti hrvatski branitelji”, rekla je. Na pitanjima o sporovima Beograda i Zagreba vezano za poglede na prošlost ona je rekla da Hrvatska “prošlost neće i ne smije zaboraviti”.

“Ali vrijeme je da je ostavimo povjesničarima. Kao političari i državnici želimo ići naprijed i gledati u budućnost. Ključno je početi graditi razumijevanje i povjerenje, korak po korak, kakogod malim se on činio”, dodala je.

“Ako postignemo oko takvog novog pristupa istinsko razumjevanje, na svim odgovarajućim razinama, onda sam uvjerena da nema problema koji ne možemo riješiti. Sigurno ne preko noći. Ali je potrebno krenuti, makar malim koracima. Ta nas je logika vodila i kada smo potpisali Subotičku deklaraciju u lipnju 2016. A nastavili smo je i našim razgovorima i dogovorenim pomacima tijekom posjete predsjednika Vučića. Po svim pitanjima koja smo prepoznali kao ključna i s jedne i s druge strane ostvaren je pomak. Očekujem da ćemo nastaviti tim putem”, dodala je.

Govoreći o rješavanju otvorenih pitanja kao što su nestali, granica i suradnja u procesuiranju ratnih zločina predsjednica Hrvatske je podsjetila na dogovore postignute tijekom posjete Vučića i ocijenila da “nakon više godina potpunog zastoja .. to ipak predstavlja bitne pomake”.

Hrvatska želi podržati Srbiju u ostvarivanju njene perspektive ulaska u EU do 2025. godine, kako prenošenjem svog iskustva iz procesa pristupanja, tako i spremnošću za rješavanje otvorenih pitanja koja Srbija prije toga mora zatvoriti, dodala je Grabar Kitarović u intervjuu za Novi list./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte