Hrvatski Medijski Servis

Google se okreće New Yorku, “precijenjena” Silikonska dolina izlazi iz mode?

Američkoj kompaniji prijeti drastična novčana kazna

Google je navodno blizu potpisivanja ugovora vrijednog 2.4 milijarde dolara kako bi otvorio bazu na istočnoj obali New Yorka, piše Independent.

Jedan je to u nizu poteza tehnoloških kompanija koje nagovještavaju kraj vladavine Silikonske doline, koja je dosad bila idealno stanište tehnoloških giganata.

Multinacionalni tehno-gigant, procijenjene vrijednosti 133 milijarde dolara, spreman je finalizirati prelazak u zgradu u newyorškom mesarskom distriktu, gdje već ima prostorije.

Associated Press navodi kako je ovo jedna od najskupljih nekretnina u historiji grada.

Ako pređe u New York, Google će biti još jedan tehnološki gigant koji se širi na tu lokaciju. Zabrinutost za rastuće cijene u San Franciscu i brži razvoj u drugim dijelovima zemlje natjerao je kompanije da počnu razmatrati New York i druge gradove za svoje sjedište.

Istraživanja pokazuju da New York danas ima 7.600 tehnoloških firmi, 23% više nego 2010. a razmatra ga i Amazon kao svoje sekundarno sjedište.

Patrick McKenna, osnivač kompanije High Ridge Venture Partners, izjavio je kako je Silikonska dolina skupa, pretrpana, te kako prilike treba potražiti na drugim lokacijama.

S njim se slaže i Steve Case, osnivač AOL-a.

“Vjerovatno smo dosegli vrhunac Silikonske doline”, kaže Case./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte