Hrvatski Medijski Servis

GO SDP BiH Imat će kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SIP optužili za “pokušaj državnog udara”

Na sjednici Glavnog odbora SDP BiH održanoj u Bugojnu usvojen je Pravilnik o kandidovanju, čime je unutar partije otvoren proces koji će se okončati utvrđivanjem izbornih lista za sve razine vlasti na području čitave države i izborom kandidata za člana Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Press centra SDP BiH.

“Podržano je opredjeljenje Predsjedništva SDP BiH u smjeru skorog utvrđivanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda, kojem bi osigurali podršku drugih političkih subjekata i šire društvene zajednice. Glavni odbor vjeruje da će kandidat SDP-a biti član Predsjedništva BiH.

Glavni odbor SDP BiH je, kako je priopćeno, još jednom “afirmirao stav SDP-a po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva da do rješenja o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba doći institucionaliziranim mehanizmima, uz osiguranje poštivanja presuda, kako domaćih sudova, tako i Europskog suda za ljudska prava”. Naglašeno je da će se “takozvanim rješenjima, kojima se pokušava produbiti diskriminacija i podjele u društvu, SDP BiH odlučno suprotstaviti svim raspoloživim mehanizmima, kako bi spriječili realizaciju takvih opasnih namjera”.

Glavni odbor SDP BiH dao je “snažnu podršku” zaključcima sastanka predstavnika SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke i Saveza za bolju budućnost, vezanih za “pokušaje nametanja neustavnih i diskriminacijskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koji ima elemente državnog udara”.

Podržani su “pozitivni procesi koje SDP BiH predvodi u Republici Srpskoj u vezi sa zajedničkim nastupom sa drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i pojedincima u okviru Proeuropskog bloka, te definiranja principa na osnovu kojih bi neki od kandidata mogao dobiti podršku ovog bloka u utrci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Glavni odbor SDP BiH je potvrdio opredjeljenje da ova suradnja, što se SDP-a tiče, ne može uključivati stranke najodgovornije za trenutno stanje u društvu, a prije svega SNSD, SDA i HDZ.

Glavni odbor SDP BiH je osudio usvajanje Zakona o poticaju stranih investicija u Republici Hrvatskoj, kojom ova susjedna država, kako su naveli “legalizira i afirmira otimanje imovine BiH”. Poraznom je ocijenjena šutnja službenih državnih institucija, naročito imajući u vidu nedavnu posjetu predsjednice Republike Hrvatske BiH, kada niti jedan od domaćih državnih dužnosnika nije iskoristio priliku da adresira ovo pitanje, kao i mnoga druga otvorena pitanja na koja je SDP ukazivao”, priopćeno je iz SDP BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte