Hrvatski Medijski Servis

FOSFAT U KEBAB MESU: Prijedlog Europske komisije prolazi

Rezolucija koja se protivi odobrenju fosfata u kebabu nije uspjela dobiti apsolutnu većinu od 376 zastupnika u Europskom parlamentu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prihvaćen je prijedlog Komisije kojim bi se dopustilo korištenje fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata (E 338-452) u kebab mesu – bilo da se radi o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi.

Rezolucijom Europskog parlamenta pozvano je na blokiranje planova za dopuštanje uporabe fosfata u kebab mesu, bar dok se ne objave rezultati znanstvene studije koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane.

Europski zastupnici ističu da je izvješće Komisije iz 2017. godine pokazalo da se u nekim državama članicama pogrešno interpretirao zakon Europske unije koji se odnosi na proizvode od mesa i njihovu pripremu, što je rezultiralo nedostatkom ujednačene primjene zakona.

„Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihovog unosa u organizam kroz ‘kebab’ je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane ‘kebaba'”, izjavila je Dubravka Šuica.

„Protivim se širokoj uporabi fosfata u hrani i pićima ali smatram da se ovom problemu treba ozbiljnije pristupiti te istražiti moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću a ne samo u kebabu. Prosječni građanin EU kroz 1.5 litru Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine putem brze hrane pa je pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kada tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju“, rekla je zastupnica Marijana Petir.

„Potrebno je provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i onda pronaći rješenje koje s jedne strane neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu“, naglasio je Tonino Picula./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte