Hrvatski Medijski Servis

FEDERALNI PARLAMENT Zastupnički dom danas o proračunu FBiH i zakonu o MIO

Predsjedavajući sazvao je za danas izvanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je jedna od najavljenih točaka dnevnog reda proračun Federacije BiH za iduću godinu.

Oba doma Parlamenta odobrila su u međuvremenu Nacrt proračuna, a Vlada FBiH, sukladno tomu, utvrdila je konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ako i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija bi na vrijeme dobila proračun za 2018., ali zasad iz Doma naroda nema najave o eventualnom održavanju sjednice do tog vremena.

Uz predloženi proračun, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, zakona o izvršavanju proračuna.

Kao prva točka današnjeg dnevnog reda Zastupničkog doma najavljen je Prijedlog zakona o mirovisnkom i invalidskom osiguranju. To je akt koji predviđa novi bodovni sustav za obračun mirovina u FBiH.

Resorni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je dosad izjavio da će to biti pravedniji način jer pripremljeni zakon, po njegovim riječima, uvodi više reda u oblast mirovinsko-invalidskog osiguranja, što će, između ostalog, biti jamstvo za redovitu isplatu mirovina. Zakon je pripreman dugo i temeljito, s mnogo uložene energije, u suradnji s udruženjem umirovljenika, navodio je također ministar obrazlažući u više navrata parlamentarcima taj akt.

Međutim, policijski službenici smatraju da bi novi zakon umanjio njihove mirovine te su u međuvremenu zatražili da njihova prava budu regulirana drugim propisom, prenosi Fena.

Stoga je Vlada FBiH na jučerašnjom sjednici utvrdila dopune postojećeg Zakona o policijskim službenicima i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Time je ispoštovala u utorak postignuti sporazum s predstavnicima sindikata policije i najavila da će obračun mirovina toj kategoriji biti reguliran dopunjenim zakonom o policijskim službenicima.

Sukladno tome, očekuje se da će, mimo ranije najave iz Parlamenta, i taj akt biti na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma.

U službenoj najavi dnevnog reda za ovu sjednicu kandidirane su i odluke o davanju suglasnosti na financijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i mirovinsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti. Zastupnički dom će također razmotriti financijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte