Hrvatski Medijski Servis

Evo što je zapovijednica NATO-a u BiH Giselle Wilz pisala ministrici Pendeš

Zapovjednica NATO stožera Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz odgovorila je danas na špekulacije u vezi s pismom koje je poslala ministrici obrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš.

Kako je navela, pismo koje je poslala ministrici obrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko sudjelovanja OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uveliko pogrešno predstavljeno.

“Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo zbunjenosti oko onog što sam napisala”, stoji u odgovoru Wilz.

“OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu. Ministrica obrane i njeni zamjenici, zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera i njegovim zamjenicima, usprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, časnici i dočasnici OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima”, navela je Wilz u odgovoru za N1.

“Puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu s Aneksom 1 A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na obranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaknuti i nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira”, stoji u reakciji zapovjednice NATO Stožera Sarajevo brigadne generalice Giselle Wilz./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte