Hrvatski Medijski Servis

EUROPSKI PARLAMENT Zastupnici podržali ulazak Hrvatske u schengensku zonu

Europski parlament

Europski parlament je u tematskoj raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao ulazak Hrvatske u schengensku zonu. Ulazak bi se, po očekivanjima hrvatskih europarlamentaraca, moglo dogoditi 2019. godine.

Gianni Pittella, predsjednik zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, na čiji se prijedlog i raspravljalo o proširenju shengenske zone na Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku, naglasio je da u EU-u ne može biti država drugog razreda i da nije pošteno isključiti te tri države iz zone bez granica.

Na sjednici je od strane pojedinih zastupnika spomenuto kako “Hrvatski građani zaslužuju ispunjenje obećanja da imaju pravo pristupiti Schengenu kada ispune uvjete”, zatim da “ne bi smjelo biti zemalja prvog i drugog reda kada se govori o Schengenu”, kao i da će Hrvatska, s Bugarskom i Rumunjskom, imati važnu ulogu u zaštiti EU granica, javlja HRT.

“Ovo je prvi put da se u ovoj instituciji, Europskom parlamentu, kao prioritetna tema zasjedanja pojavilo nešto što je naš nacionalni strateški interes. Događaji 2015. su pokazali koliko je važno biti s prave strane schengenske granice”, istaknuo je Tonino Picula čija je grupa i inicirala raspravu. Od Hrvatske očekuje da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterije za pristupanje.

Picula je u razgovoru s hrvatskim novinarima napomenuo da je u raspravi Hrvatska gotovo unaprijed dobila podršku za članstvo. “To implicira možda da neće političkih blokada hrvatskog ulaska u šengenski prostor”, istaknuo je.

Većina zastupnika tražila je da se Bugarska i Rumunjska prime što je ranije moguće. Neki zastupnici smatraju da bi Schengen trebalo reformirati, a ne širiti, jer nije uspio odgovoriti izazovima većeg migrantskog vala i terorističkim prijetnjama. U raspravi su osim Tonica Picule sudjelovali i hrvatski zastupnici Ruža Tomašić, Jozo Radoš i Željana Zovko.

Ulazak u schengensku zonu politička je odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Europskog vijeća. Vijeće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još uvijek u tijeku i da se rješavaju određeni nedostaci, no da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju prijedlog Europske komisije u bliskoj budućnosti. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte