Hrvatski Medijski Servis

EU i NATO podržali dogovor o novom imenu Makedonije

Foto: FAH/EPA

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravili su u zajedničkoj izjavi “rješenje spora oko imena” između premijera Grčke i Makedonije Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva.

“Pozdravljamo dogovor koji su jučer postigli premijer Tsipras i Zaev o rješenju za spor oko imena. Nadamo se da ova jedinstvena prigoda da se ponovno pokrene integracija šireg područja zapadnog Balkana u europske i euro-atlantske integracije neće biti propuštena. Ovaj dogovor postavlja primjere za druge kako se učvršćuje mir i stabilnost diljem regije”, kaže se u zajedničkoj izjavi Tuska i Stoltenberga.

Tsipras i Zaev objavili su u utorak da su postigli dogovor po kojem će se Makedonija zvati Republika Sjeverna Makedonija, čime bi se trebao okončati 27-godišnji spor koji traje od osamostaljenja Makedonije. Grčka je do sada blokirala pristup europskim integracijama Makedonije kao i pristup NATO-u, za koji je pozivnicu trebala dobiti još 2008.

Pozdravili dogovor oko imena

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn u utorak “iz sveg srca” pozdravili dogovor i pozvali Europsko vijeće da na summitu krajem ovoga mjeseca odobri otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom.

“To nije samo zasluženo kao priznaje za značajne reformske rezultat, nego će bitno pridonijeti provedbi dogovora u interesu obiju zemalja, regije i Unije u cjelini”, rekli su u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn. O sudbini dogovora očito će zadnju riječ imati makedonski građani na referendumu nakon što je predsjednik Gjorge Ivanov najavio je da neće potpisati “štetan” sporazum između Atene i Skoplja.

“Sporazum o imenu je osobni dogovor premijera Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova”, rekao je makedonski predsjednik. “Ovaj dogovor je neprihvatljiv i neću dopustiti njegovu legalizaciju”, poručio je Ivanov na televiziji i zaključio kako “neće potpisati sporazum s Grčkom” i da je “njegova odluka konačna”. /Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte