Hrvatski Medijski Servis

Bosnu i Hercegovinu vode korak bliže propasti

Jurica Gudelj

Bošnjačka politička i medijska scena svakim danom je sve sluđenija i sada već opasno prijeti da će  razoriti BiH. Sada je već potpuno jasno kako bošnjačkom političkom biću ni u kojem slučaju nije prihvatljivo da jedan konstitutivni narod drugom ne bira političke predstavnike. Jednostavno se ne mogu odreći hegemonije i dominacije nad Hrvatima.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

To smo ponajbolje mogli vidjeti nakon posljednjeg izljeva histerije povodom špekulacije da bi Središnje izborno povjerenstvo moglo odrediti koliko se izaslanika iz koje županije bira u federalni Dom naroda. Iako je riječ samo o špekulacijama, to je bilo sasvim dovoljno da čujemo novi niz suludih optužbi za podjelu Bosne.

Bošnjački argument se svodi na sljedeće: 100.000 glasača HDZ-a će imati kontrolu nad Klubom Hrvata u Domu naroda FBiH te se zbog toga ništa u državi neće moći uraditi bez HDZ-a. K tomu, bošnjačka je scena “zabrinuta” i za Hrvate Tuzle, Zenice, Sarajeva…

Bošnjački nacionalisti iz Sarajeva još uvijek ne mogu izgovoriti da ne mogu prihvatiti da hrvatski narod u BiH kroz svoj Klub u Domu naroda utječe na sve bitne procese u BiH, nego za sada pričaju kako im je neprihvatljivo da to čini “100.000 glasača HDZ-a BiH”.

No, pravo je pitanje za sve bošnjačke političke i medijske aktere: Jeste li za to da apsolutno svi Hrvati iz BiH, bez  obzira gdje oni stanovali, od Tuzle do Neuma, i od Bihaća do Nevesinja, biraju svoga člana Predsjedništva BiH, svoje političke predstavnike u parlamentima, te da njihovi predstavnici sudjeluju u radu vlada na svim razinama?

Odgovor na ovo pitanje bošnjačko nacionalističko Sarajevo nam daje svakog dana, no bilo bi pošteno s njihove strane da otvoreno kažu na kojoj poziciji stoje.

Naime, Hrvatima u BiH je potpuno jasno kako ih bošnjački nacionalisti nastoje na svaki način izbaciti iz političkog života u BiH. Za sada se radi samo o političkom izbacivanju iz zemlje, iako je konačan cilj takve politike Hrvate i fizički izbaciti iz BiH.

Cilj je pretvoriti FBiH u entitet kakav je danas RS – s potpunom dominacijom jednog naroda.

Bošnjačka politika svojim potezima svakim danom vodi BiH korak bliže propasti. Kad BiH izgubi svoj tronacionalni karakter, tad će prestati i postojati na način kakav poznajemo. Umjesto toga, na prostoru današnje BiH postojat će dva građanska entiteta/poludržave – RS i FBiH, s tim da će bošnjačka FBH pokušati ostati pravni sljedbenik današnje BiH.

U toj jednadžbi Hrvati su neto višak i bošnjačka politika nam to i pokazuje svakoga dana./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte