Hrvatski Medijski Servis

DR. LASIĆ: Žao mi je što nisu došle kolege iz Sarajeva, ne komuniciramo, sve se više udaljavamo

Prof. dr Mile Lasić:

Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je desetu obljetnicu postojanjapredavanjem o temi Politologija u BiH – budućnost i perspektive razvoja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predavači su bili prof. dr. Miloš Šolaja s Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Banja Luci, prof. dr. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. Damirka Mihaljević s Filozofskog fakulteta SUM-a.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Musić objasnio je kako je Studij politologije osim dragocjenoga kadra počeo producirati analize, znanstvena seciranja bosanskohercegovačke zbiljnosti koja su na različite načine ipak postojala javnim diskursom i imala određen odjek i utjecaj.

„Studij je kroz svoje kratko postojanje prebolio raznovrsne dječje bolesti te postao jedan od prepoznatljivih Studija na Filozofskom fakultetu. Gotovo u potpunosti se oslanja na vlastiti kadar, a njegovi studenti zapravo su najbolja reklama i ogledalo rada na samom Studiju. Prvih 10 godina, obilježio je proces stasanja, prikupljajući između ostalog iskustva starijih i uspješnijih studija slične profilacije“, objasnio je dekan Musić.

Prof. dr. sc. Mile Lasić kritički je promotrio 10 godina postojanja Studija politologije i izložio osobni pristup.

„Institucionalni put politologije je kod svakoga iznimno kratak, i u Banja Luci i u Istočnom Sarajevu i u Mostaru. Mi se ne trebamo stidjeti početaka niti ustroja. Studij politologije, i to je zahvala svima koji su sudjelovali, je ustrojen dobro poštujući temeljna načela UNESCO-ve politološke paradigme. Nažalost, s obzirom na to kakva smo mi zemlja, udaljavamo se jedni od drugih, ne komuniciramo“, rekao je Lasić izražavajući žaljenje jer nisu bili prisutni kolege iz Sarajeva.

Doc. dr. sc. Gordana Iličić, pročelnica Studija politologije u uvodnom je obraćanju podsjetila se početaka i predstavila aktivnosti kojima se bavi Studij politologije.

Doc. dr. sc. Gordana Iličić, pročelnica Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilčišta u Mostaru. Foto: Vera Vulić/ HMS

„Unatoč početničkim tegobama koje su uključivale, posebice kadrovsko kompletiranje, Studij politologije danas je stasao u prepoznatljivog kreatora u svojoj nastavnoj, pravnoj i istraživačkoj djelatnosti. Neizostavno je spomenuti da su njegovim osnivanjem stvoreni začeci političke znanosti na Sveučilištu u Mostaru, jedinom javnom sveučilištu u BiH kojemu je službeni hrvatski jezik“, rekla je Iličić te dodala da je Studij politologije fokusiran na promicanje demokratskih institucija i političke kulture, pluralizma te prihvaćanja specifičnosti bosanskohercegovačkog društva temeljem njegove povijesne i društvene strukture, ali i kulturnog nasljeđa.

Predstavljanje knjige prof. dr. Mile Lasića

U sklopu obljetnice Studija politologije predstavljena je i knjiga prof. dr. Mile Lasića Mostarsko-europske priče (2015-2017.). Knjiga je zbirka 83 eseja koja objedinjuje domaće, europske i svjetske fenomene dotičući teme viktimizacije, probleme s kojima se susreće današnja socijademokracija, kao i nikad aktualnija tema neoosmanizma i posljedice njegovih previranja uz osvrt na geopolitička pitanja i događanja u svijetu iz autorove perspektive.

Pročelnica Iličić je rekla da je Studij politologije za deset godina izrastao u respektabilnog partnera kako u znanstvenom smislu tako i kao partnera koji ima svoje stavove i viđenja vezane za političke događaje, odnosno za kreiranje istih.

Internacionalni sporazumi i pokretanje novih studija

„Ono što je nama danas bilo iznimno važno jeste činjenica da smo najavili osnivanje novog specijalističkog studija Upravljanje EU projektima. U tijeku je tehnička priprema. Taj studij je dio našega plana suradnje društva i Sveučilišta. Tu ćemo imati renomirana imena kako iz znanstvenih krugova tako i iz krugova koji se bave EU politikom, a neka od tih imena su Davor Ivo Štir, Ivana Maletić, Željana Zovko i drugi“, kazala je prof. dr. Iličić i najavila osnivanje doktorskog Studija politologije.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr.Zoran Tomić i rektor Matej Bel Univerziteta u Banskoj Bystrici (Slovačka) doc. ing. Vladimír Hiadlovský već su potpisali Sporazum o znanstveno-istraživačkoj suradnji. Ovim sporazumom dogovorena je daljnja suradnja u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva Sveučilišta u Mostaru i Matej Bel Univerziteta te međusobno pomaganje u nastojanju internacionalizacije ovih ustanova što potvrđuje i dogovor o zajedničkom diplomskom Studiju politologije na engleskom jeziku./Vera Vulić/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte