Hrvatski Medijski Servis

DOK TRAJE BOMBARDIRANJE: UN usvojio rezoluciju o jednomjesečnom primirju u Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon dugih pregovora usvojilo je rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska. U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres pozvao je na hitro zaustavljanje tamošnjih ratnih aktivnosti.

Cilj rezolucije je omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih.

Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran, istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt. Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi kako je u tjedan dana poginulo više od 500 ljudi, od toga 121 dijete. Civilne žrtve i razmjeri uništenja podsjećaju na akciju čišćenja Alepa od pobunjenika prije dvije godine./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte