Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DODIK: Nitko nas neće zadržati u BiH ako se RS ne vrate izvorna ovlašćenja

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da Republiku Srpsku “nitko neće zadržati u BiH, ukoliko joj se ne vrate izvorna daytonska ovlašćenja za koja je ona primarno zainteresirana“.

Tvrdi da su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Daytonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudaca.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje prisustvuje liturgiji u povodu pravoslavnog praznika Svetog Stefana, rekao i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudca u Ustavnom sudu BiH “ne može biti mjera naše slobode”.

-To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH – ustvrdio je on navodeći da je “danas, 25 godina poslije, RS odlučna živjeti svoj život kao država i odlučna je u skladu s Daytonskim sporazumom upražnjavati svoja izvorna prava”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u službenom programu nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, od 9 sati srpski Irinej služi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom, kako je rečeno, pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgiji prisustvuju srpski dužnosnici RS-a predvođeni Dodikom, predstvanici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića i princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Istovremeno, obilježavanje 9. siječanja, “Dan RS-a“, počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program.

Na ulicama Banje Luke primjetno je jako policijsko osiguranje. Dio središta grada je blokiran za promet./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte