Dodik: Hram u Prebilovcima nije napravljen da pravi novi razdor, već podsjeća na istinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Prebilovci i prebilovačke žrtve moraju zauzeti mjesto u povijesnom pamćenju srpskog naroda koje i zaslužuju.

“Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima nije napravljen da pravi novi razdor, već da podsjeća na istinu”, rekao je Dodik u Prebilovcima gdje je,patrijarh srpski Irinej osveštao ovaj hram.

Predsjednik Srpske naveo je da su Prebilovci dokaz da želja za eliminacijom srpskog naroda ne prestaje, što dokazuje i činjenica da su potomci onih koji su izvršili strašne zločine 1941. godine ponovo 1992. “ubili” kosti koje su u Prebilovcima bile sahranjene nakon nekoliko desetljeća ležanja u jamama.

“Vaskrsenje je nemoguće zaustaviti. Ljudi okupljeni oko Prebilovaca i oni koji su namjerili da žive ovdje bili su dovoljan razlog da se okupimo i izgradimo hram vaskrsenja Hristovog posvećen za više od 4.000 stradalnika koji su ubijeni samo zato što su Srbi”, rekao je Dodik.

On je istakao da je nemoguće umanjiti značaj Prebilovaca, jer se to nije uspjelo ni u komunizmu, ni devedesetih godina prošlog stoljeća.

Patrijarh Irinej simbolično je uzeo mali kivot s moštima svetih prebilovačkih novomučenika koji je u litiji nošen tri puta oko hrama, čime je počelo osveštanje hrama, u kojem je istovremeno obavljena sahrana moštiju prebilovačkih mučenika.

Patrijarh srpski Irinej, sa 20 vladika i 200 svećenika, dočekao je ispred hrama vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima litiju koja je donijela ostatke moštiju svetih prebilovačkih novomučenika iz Doma kulture u ovom mjestu, gdje su bile smještene posljednjih deset godina.

Uslijedila je sveta arhijerejska liturgija koju služi partijarh srpski Irinej uz sasluženje brojnih vladika i svećenstva.

Nikolićev izaslanik: Srbija i srpski narod uvijek za pomirenje

Izaslanik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović rekao je u Prebilovcima da su Srbija i srpski narod uvijek za pomirenje, te da su predsjednik i premijer Srbije pružili ruku pomirenja.

“Žao nam je što danas ovdje nema hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, jer je to način da se vrati pružena ruka pomirenja i otpočne proces pomirenja”, rekao je Tenjović.

On je naglasio da je najvažnija poruka iz Prebilovaca da se ovo više nikada ne ponovi.

“Ovo je dan sećanja na vjerske zločine učinjene od strane NDH. Nažalost, nije postojao nijedan rat, a da Srbi ovdje nisu stradali kao živi ili kao mrtvi”, rekao je Tenjović.

Tenjović je naglasio da će Srbija i predsjednik Srbije uvijek biti uz srpski narod, ma gdje bili.

Grigorije: Prebilovci preklinju da se zlodjelo nikada i nikome ne ponovi

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je nakon osveštanja hrama vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima da su prebilovački stradalnici sada zaštitnici koji svojom molitvom preklinju da se nikada i nikome slično zlodjelo ne bi više ponovilo.

“Ovo je dan koji je Gospod stvorio. Nakon 75 godina lutanja i stradanja koji su trajali i poslije njihove strašne – mučeničke smrti, njihovo prisustvo prekriva danas Prebilovce, Donju Neretvu i sve nas. Stoga vas ljubazno molim, braćo i sestre, udišite zrak pažljivo i stupajte obazrivo, jer ste na zemlji svetoj, nakvašenoj krvlju, suzama i prahom mučenika koji nam postadoše vječni zastupnici pred Gospodom u Carstvu Nebeskom”, istakao je vladika Grigorije u obraćanju okupljenima.

Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mjestu spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U srpnju 1992. godine spomen-kosturnica je minirana.,

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni. Stali su u sedam kovčega i one su danas sahranjene u kripti hrama vaskrsenja Hristovog, koji je urađen po uzoru na crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

Na zidovima Hrama ispisana su imena stradalnika, među kojima i 826 stanovnika Prebilovaca.

U Prebilovce je jutros stiglo nekoliko tisuća ljudi, među kojima predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, članovi Vlade Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, načelnici istočnohercegovačkih općina, narodni zastupnici, izaslanstvo iz Vatikana, redatelj Emir Kusturica i brojne druge zvanice.

spot_img

Najnovije

spot_img