Hrvatski Medijski Servis

DODIK: Bit ću predsjedavajući Predsjedništva, a čovjek iz SNSD-a predsjedatelj Vijeća ministara

Milorad Dodik

Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka, on kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i onaj tko bude kandidat SNSD za predsjednik Republike Srpske, uz podršku koalicijskih partnera, biti nesumnjivi pobjednici izbora i da će Republika Srpska ostati najstabilniji dio u BiH.

Dodik je naveo da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prvih osam mjeseci nakon izbora članova, kao i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara u naredne četiri godine, te da će imati priliku da nešto uradi, ali da će to ovisiti i od drugih.

“Vidjet ću hoće li to ići, sve ovisi od drugih. Srbima u naredne četiri godine pripada i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i na to mjesto će doći netko iz bloka koji predvodi SNSD”, rekao je Dodik za “TV1”.

On je, kako prenose Vijesti.ba, naveo da mu je važno izaći na izbore jer je to najrelevantniji pokazatelj za svakog političara.

“Nisam čovjek koji je spreman poduzeti bilo kakvu mjeru koja bi destabilizirala i dovela do nasilja. Nisam spreman ni plašiti se. Imat ću 120.000 glasova više od Mladena Ivanića, kojem ne mogu pomoći ni bošnjački glasovi”, istakao je Dodik.

On je dodao da zna ime kandidata SNSD-a za predsjednika Srpske na predstojećim izborima, ali da ga ne želi otkriti dok ne budu završene konsultacije s koalicijskim partnerima.

Dodik je rekao da je uobičajeno da se prvo razgovara u okviru SNSD-a, da se zatim zaključci usuglase sa stavom koalicijskih partnera, te da se postigne suglasnost u vezi s pojedincem koji bi trebao imati najbolje rezultate.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je kazao da je zainteresiran za njegove ozbiljne izmjene koje bi omogućile transparentniji i pošteniji sustav odlučivanja i glasanja u BiH, ali da je očigledno da to nije moguće.

Dodik je rekao da je SNSD zainteresiran i da se konačno osigura adekvatan način popune mjesta u Domu naroda koja pripadaju Srbima, kao i da bi reagiranje OHR-a značilo vraćanje BiH 20 godina unazad.

“Ranije je postignut opći konsenzus kada je riječ o Predsjedništvu BiH, ali više nisam siguran da postoji konsenzus u Republici Srpskoj. Čujem da je OHR predložio neka dva modela, ali OHR ne treba se baviti time, oni trebaju nestati”, kazaoistakao je Dodik.

Na pitanje da li je “kupio” doskorašnjeg člana SDS-a Borislava Bojića, kako tvrde njegovi politički protivnici, Dodik je naglasio da ako je itko bio u političkom rivalstvu, onda su to bili on i Bojić.

“To nije bio naš dogovor, ali mi je drago što je to uradio. Mogu zamisliti koliko se u sebi lomio – da čovjek koji je godinama bio u istoj političkoj stranci, koji je sudjelovao u ratu i bio zapovjednik i jedan od važnijih ljudi na srpskoj strani, da je odlučio da ne prihvaća SDS koji samo djeluje na relaciji Marijin dvor – Lukavica”, kaže Dodik./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte