Hrvatski Medijski Servis

DOBRA VIJEST Sramotno niske plaće vojnika i dočasnika OS BiH izjednačavaju se s plaćama državnih službenika

Članovi povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojili izmjene Zakona o plaćama i naknadama u prvoj  fazi kojima je predviđeno izjednačavanje platnih koeficijenata za iste ili slične poslove sa istom stručnom spremom.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) predložila je ove izmjene, a odnose se na povećanje koeficijenta za obračun plaća s 1,12 na 1,20 za vojnike i dočasnike u Oružanim snagama BiH koji su dosad bili diskriminirani u tom smislu u odnosnu na primjera radi policijske službenike kojima je najniži koeficijent 1,29, ali i državne službenike.

Krišto je u obrazloženju navela da je to iz razloga da bi se vojnicima i dočasnicima koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće i koji u ukupnoj strukturi Oružanih snaga čine 80 posto ljudstva, poboljšao materijalni status i zaustavili negativni trendovi, napuštanje službe.

Tijekom rasprave o ovoj točki dnevnog reda sjednice član Povjerenstva omisije Salko Sokolović (Nezavisni blok) najavio je da će podržati zakon u ovoj fazi, ali da će njegov klub u amandmanskoj fazi pokušati djelovati na dodatno povećanje koeficijenta na 1,29 kako bi ta nepravda, kako ju je nazvao, bila dosljedno ispravljena.

Pojasnio je da se ova izmjena zapravo poklapa i s namjerom Nezavisnog bloka koji je amandmanima na dokument ovogodišnjeg proračuna bh. institucija i međunarodnih obveza na sličan način pokušao djelovati, ocjenjujući da je sramotno da vojnici imaju plaću od oko 530 KM.

Budući da bi ovakvo povećanje obuhvatilo 7.126 djelatnih vojnih osoba u kategoriji vojnika i dočasnika te da je potrebno osigurati dodatnih oko 9,3 milijuna KM, član Povjerenwstva Komisije Mirsad Isaković (Savez za bolju budućnost – SBB) predložio je da se u obrazloženju zakona da kako će to biti učinjeno.

Predsjedavajući Povjerenstva Predrag Kožul (HDZ BiH) također je najavio podršku ovom zakonu te je naveo da postoji tekuća proračunska rezerva predviđena u proračunu iz koje se može eventualno namiriti ovaj iznos.

Član Povjerenstva iz Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović predložio je da se zaključkom, što je također jednoglasno podržano, zatraže od Ministarstva obrane BiH točni podatci koje kategorije u Oružanim snagama imaju pravo na određene dodatke i tko određuje to pravo.

Iznio je podatak da u Doboju pripadnici Oružanih snaga koji rade na delaboraciji, odnosno uništavanju streljiva, nemaju pravo na taj dodatak, a radi se o vrlo složenom poslu.

Na sjednici je podržan i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Efikasnost priprema projekata reforme javne uprave”, a zamjenik generalnog revizora BiH Jasmin Pilica kazao je da je utvrđena komplicirana sedmofazna procedura realizacije nekog projekta, napominjući, također, da je od 29 projekata za deset godina realizirano samo njih pet, od kojih je samo jedan realiziran na vrijeme.

– Realizacija traje oko dvije i pol godine, a najduže vremena potroši se na projektnu ideju i potom na postupak javnih nabavki. Od 2007. godine izdvojeno je 31,5 milijuna KM, od čega je realizirano 16,6 milijuna KM – pojasnio je.

Stručni savjetnik za reformu javne uprave pri Uredu za koordinaciju reforme javne uprave Nedžib Delić naglasio je da je došlo do ubrzanja realizacije projekata jer je od 2007. do 2015. godine realizirano 13 projekata u vrijednosti  7,5 milijuna KM, a u posljednje dvije godine realizirano je 12 projekata u vrijednosti  11,5 milijuna KM.

Međutim, Delić je ukazao na nedostatak kapaciteta za implementaciju projekata, ali i na duge procedure javnih nabavki, na što je reagirao član Povjerenstva Jasmin Emrić (Stranka demokratske aktivnosti – A-SDA) pozivajući Delića, ali i predstavnike drugih institucija, da zatraže izmjene Zakona  o javnim nabavkama i ukažu Vijeću ministara na njegove manjkavosti.

Emrić je pročitao i opredjeljenje svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini u Reformskoj agendi, u kojoj je navedeno da je reforma javne uprave preduvjet za europske integracije, ali i za osiguranje fiskalne održivosti i bolje usluge za građane.

Kožul je nakon rasprave o ovoj točki dnevnog reda predložio Zastupničkom domu da zaključkom zaduži Ured za koordinaciju reforme javne uprave da u roku od šest mjeseci izvijesti Dom i Ured za reviziju o realizaciji preporuka iz ovog izvještaja.

Razmatran je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Praćenje realizacije preporuka revizije učinka” kada je Pilica kazao da se u posljednjim godina bilježi povećanje broja realiziranih preporuka, ali i upozorio da Vijeće ministara još uvijek nije uspostavilo mehanizam kojim bi Vijeća ministara pratilo tu realizaciju.

Zbog toga je Emrić pozvao Vijeće ministara na uspostavljanje takvog mehanizma, napominjući da Ured za reviziju predloži kako neke stvari riješiti s ciljem transparentnijeg trošenja proračunskog novca te je važno i realizirati te preporuke. K znanju je primljena i Informacije o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće proračunske rezerve u periodu od januara do septembara 2017. godine./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte