Hrvatski Medijski Servis

Direktorica SOiG FBiH učestvovala na 4. gospodarskom forumu Žepče 2017

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i Općine Žepče, 12. listopada u Žepču, u okviru programa obilježavanja Dana Općine Žepče održan je 4. Gospodarski forum pod nazivom „Ja sam business friendly – a ti?“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na poziv organizatora, direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Vesna Travljanin sudjelovala je u panelu „Uloga JLS u razvoju konkurentnosti regija“.

Gđa Travljanin govorila je o tome koje su to prepreke na putu lokalnog ekonomskog razvoja, kakvi su odnosi sa višim nivoima vlasti, te koje projekte Savez priprema a idu u cilju stvaranja boljih uvjeta za poslovno okruženje.

Direktorica Travljanin je više puta istakla važnost poštivanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, te istakla da je „osnova naše saradnje s višim razinama vlasti zahtjev da se, pri donošenju zakona poštuje Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH po kome su federalne, odnosno kantonalne vlasti dužne u najvećoj mogućoj mjeri konsultovati jedinice lokalne samouprave i Savez u postupku donošenja propisa koji ih se direktno tiču.“

„Imamo potpisan Sporazum o saradnji sa Vladom FBiH i Kodeks o među administrativnim odnosima sa čijom provedbom nismo zadovoljni. U idućem razdoblju Savez će raditi na izradi trilateralnog sporazuma sa Vladom FBiH i Federalnim parlamentom te i na taj način ojačati ulogu Saveza kao nezaobilaznog faktora u zastupanju interesa naših članica.“ /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte