Hrvatski Medijski Servis

DENGA GROZNICA: Broji veliku smrtnost, a prenose ju komarci kojih se možete riješiti uz ove savjete

Prenose ju komarci i važan je uzročnik morbiditeta i mortaliteta diljem svijeta.

Iako Hrvatska nije prostor u kojem se pojavljuje denga, postoji opasnost od importiranih slučajeva. Ovu groznicu uzrokuje virus dengue koji pripada porodici Flaviviridae. Na čovjeka se može prenijeti ubodom zaražene ženke komarca, prvenstveno azijskim tigrastim komarcem. Komarac je samo uzročnik bolesti koji prenosi virus s jednog domaćina na drugog. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. U pravilu virus nema utjecaj na komarca što znači da oni doživotno ostaju zaraženi, ali ne ugibaju od virusa u sebi.

Simptomi opasne denga groznice

Slično gripi, denga groznica nema previše izražene simptome. Klinička slika je u pravilu blaga, a simptomi koji se manifestiraju su slični gripi, točnije, kao febrilna bolest koja nije komplicirana. U težim slučajevima bolesti može doći do jačih simptoma kao što su:

vrućica
glavobolja
bolovi u mišićima i zglobovima
karakterističan kožni osip na koži nalik ospicama

Tek u manjim slučajevima postoji mogućnost da se infekcija razvija u hemoragičnu groznicu koja uzrokuje krvarenje te smanjivanje broja trombocita, oštećenje krvnih žila ili denga šok sindrom. U slučaju denga šok sindroma dolazi do po život opasnog pada krvnog tlaka. Virus denga groznice rijetko zahvaća jetru, srce ili druge organske sustave. Može doći i do pojave neuroloških poremećaja kao što je Guillain-Barr sindrom.

Inkubacija denga groznice je od 3 dana do dva tjedna (3-14 dana). Najčešće se radi o jednotjednoj inkubaciji. Premda nema pravila kada se groznica pojavljuje, najčešće je to u vrijeme kada je sezona komaraca, dakle kada je temperatura zraka iznad 15 stupnjeva. Komarci tako vole kišna i vlažna staništa pa je uobičajeno da im pogoduje kišna sezona.

Liječenje zapravo ne postoji

U vezi denga groznice je najvažnije rano otkrivanje bolesti kako bi se mogle adekvatno provoditi preventivne mjere i nadzirati potencijalna epidemija. Specifično liječenje denga groznice ne postoji pa terapija uključuje liječenje temeljeno na pojavnim simptomima. Tako terapija može uključivati jednostavnu nadoknadu tekućine, ali i hospitalizaciju s transfuzijom krvi.

Kako se riješiti komaraca i zaštititi se

Najbolja mjera za zaštitu od denga virusa i denga groznice je suzbijanje komaraca i zaštita od njih. Prije svega, kada boravite u prirodi dobro odaberite odjeću koju nosite. Ovo su glavna pravila:

nosite majice duljih rukava kao i dulje hlače
krajeve hlača zataknite u čarape
komarce privlači tamna odjeća tako da ćete ih odbiti nošenjem svijetlih boja
obavezno nosite šešir ili kapu, posebice one koje imaju preklop za zaštitu stražnjeg dijela vrata

Uz to se možete riješiti komaraca i smanjiti njihovu populaciju oko svoje kuće i dvorišta. Najvažnije je da prvo uklonite svu nakupljenu vodu oko kuće i u dvorištu. Ispraznite ili hermetički zatvorite sve spremnike za vodu. Iz posuda koje zadržavaju vodu praznite prije noći svaka 3 dana. Držite oluke krovova čistima i prohodnima.

Ako vas živciraju komarci dok boravite na otvorenom, možete koristiti i neke biljke koje su prirodni repeleti. Kada pečete roštilj na dvorištu, ubacite grančicu ružmarina na vatru kako biste ih otjerali. Smetat će im i miris limuna te karanfili. Uz to, u svoje dvorište ili na balkon možete posaditi neke biljke koje su izvrsno prirodno sredstvo za odbijanje komaraca. To su: lavanda, metvica, metvulja, ružmarin, Tulbaghia violacea, kadifice, citronela, geranium i mačja metvica./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte