Hrvatski Medijski Servis

DANAS NOVI PROSVJED U BIHAĆU: Traže izmještanje migranata iz urbanih zona

Foto: N1

U Bihaću će danas biti održani prosvjedi građana koji treći dan zaredom planiraju izaći na ulice i izraziti nezadovoljstvo zbog eskalacije migrantske krize i indolentnosti nadležnih vlasti prema sigurnosnoj situacijiji u njihovom gradu.

Kako je ranije najavljeno, mirno okupljanje građana predviđeno je oko 18 sati na Gradskom trgu, a nakon toga građani će se uputiti prema objektu nekadašnje firme Bira koji je IOM odredio kao potencijalnu buduću lokaciju za migrante, piše Klix.ba

Građani traže izvanrednu sjednicu Vlade USŽ, Gradskog vijeća Bihaća i adekvatnu reakciju državnih vlasti po pitanju migrantske krize u ovom gradu. Preciznije, zahtijevaju proglašavanje izvanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo izmještanje iz urbanih gradskih zona.

Iz MUP-a USŽ kazali su da imaju informacije da će i danas biti održani prosvjedi.

“Poštujemo volju građana da iskažu svoje demokratsko pravo i nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Međutim, to ni u kojem slučaju organizatora ne oslobađa odgovornosti zato što okupljanja nisu najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Dakle, mi imamo informacije od pojedinih građana, no nama okupljanja, službeno, nisu prijavljena. Također, MUP će poduzeti sve mjere i radnje da ne bi došlo do incidenata i bilo kakvih neželjenih događaja”, kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USŽ./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte