Hrvatski Medijski Servis

DAILY TELEGRAF Rusi optuženi za trovanje špijuna u Engleskoj povezani s pokušajem ubojstva Đukanovića?

Rusi optuženi za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja povezani su sa zavjerom za ubojstvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića, navodi “Daily telegraf”.

Putovnice Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, najvjerojatnije lažni, izdani su u istoj seriji kao putovnice poručnika Eduarda Šišmakovog, časnika GRU optuženog da je u listopadu 2016. organizirao atentat na Mila Đukanovića.

Nalazi sugeriraju da su posebni autoriteti izdali putovnice pripadnicima vojne obaviještajne službe.

Istraživanje novinarske organizacije “Bellingcat” i “The Insider Russian” također je pokazalo da je Petrov mnogo putovao kroz zapadnu Europu prije napada nervnim agensom novičok na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u Solsberiju u ožujku ove godine.

Nejasno je je li ga na tom putu pratio Boširov, čije podatke o putovanju nisu dobili istražitelji.

Sada se objavljeno da postoji samo 26 brojeva putovnica između putnog dokumenta Petrova i lažne putovnice za Šišmakova, koji je organizirao neuspjeli državni udar uoči crnogorskih izbora u listopadu 2016. godine, koji mu je izdan pod pseudonimom Eduard Širokov, prenosi Blic.rs.

Putovnica za Širokova izdana je u kolovozu 2016. godine, a poseban organ izdao je samo 26 takvih putovnica od travnja 2016. od kada je Petrov počeo putovanja.

Britanski mediji “Skay news” i “Telegraf” objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obaviještajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na Mila Đukanovića.

Interpol je izdao potjernicu za Šišmakovim. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, tijekom kojeg je planirano ubojstvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, propao je, samo nekoliko sati prije nego što se trebao dogoditi zaključuje se u tekstu Daily telegrafa.

Eduard Šišmakov, koga strani mediji označavaju kao jednog od organizatora neuspjelog puča u Crnoj Gori i časnika ruske obaviještajne službe GRU, radio je i kao vojno-pomorski ataše u Poljskoj 2014.

Osim njega, za planiranje puča u Crnoj Gori optužen je i Rus Vladimir Popov./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte