Hrvatski Medijski Servis

CVITANOVIĆ ZA HMS O KOMŠIĆEVOJ NAJAVI: Ovo nije dobro za BiH, prijeko potrebne promjene Izbornog zakona

Najava kandidature Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva izazvala je reakcije u hrvatskom političkom korpusu čiji predstavnici jasno poručuju kako je ovo potez zbog kojeg treba intenzivirati aktivnosti na konačnim izmjenama Izbornog zakona BiH, a koje bi omogućile da se poštuje izborna volja hrvatskih birača, a ne da se Hrvatima kroz glasove bošnjačkih birača nameće osoba za tako važnu funkciju.

Podsjećamo  kako su Hrvati kroz izmjene izbornog zakona predložili drugačiji izbor dvojice članova Predsjedništva BiH koji dolaze iz Federacije na način da se u Federaciji kao jednoj izbornoj jedinici organiziraju izborna područja A, B i C u kojima bi bile općine s bošnjačkom i hrvatskom dvotrećinskom većinom, kao i općine u kojima nema dvotrećinske većine, a cilj je doći do rješenja kojim će Hrvati moći birati svojeg legitimnog predstavnika u ovu instituciju, odnosno spriječiti izborni inženjering.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. kazao je za Hrvatski Medijski Servis kako je ovo povratak minimalno 12 godina unatrag kada su u pitanju politički odnosi u Bosni i Hercegovini.

Situacija kao prije 12 godina

-Ovo je pokazatelj da su prijeko potrebne i nužne izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva, a naročito iz reda hrvatskog naroda, naglasio je Cvitanović. Upozorio je kako ovo nije dobro za Bosnu i Hercegovini, poručivši kako Hrvati moraju imati pravo birati između sebe člana Predsjedništva BiH kao i u Domove naroda.

-Iznenađen sam i nisam očekivao da ćemo ponovno imati situaciju kao prije 12 godina, da će nam bošnjački narod birati jednu od ključnih pozicija u državi, a to je član Predsjedništva, istaknuo je Cvitanović. Ovo pokazuje, smatra on, da moramo intenzivirati aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona, odnosno da se moramo u punom kapacitetu uključiti u donošenje rješenja kojim će Hrvati imati dominantan utjecaj na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Sastanak s Plenkovićem

Inače, Cvitanović je danas obavio razgovore s predsjednikom HDZ-a RH i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a pritom su se osvrnuli na niz aktualnih tema, pa tako i na političke prilike u BiH, poput tematike izbornog zakonodavstva. Cvitanović je za HMS kazao kako su HDZ 1990. i HDZ RH partnerske i sestrinske stranke, članice Europske pučke stranke, a na sastanku su bile teme koje se tiču položaju Hrvata u BiH, situaciji u HNS-u, kao i svim političkim pitanjima vezanim za BiH i odnose Hrvatske i BiH.

Dogovoreno je da se sastanci intenziviraju kako iz BiH ne bi bio samo jedan sugovornik, već i drugi koji ima također legitimitet kao drugi po snazi iz reda hrvatskog naroda, a što Plenković poštuje, kazao je Cvitanović./HMS/

About the Author
  1. Pingback: LJUBIĆ, CVITANOVIĆ, KARAMATIĆ I RAGUŽ: Komšićeva kandidatura ubrzala bi raspad ovog mutanta – Poskok.info

  2. Ljudina 21 Vjeka Reply

    Cvitanovicu ,o k omda oze Slava Kukic ,ako. Vama smeta Zeljko cao.

  3. IVO Reply

    AKO ZIVIMO U BIH AKO SE ZOVEMO KATOLICI ILI HRVATI AKO SMO UCESNICI RATA I ZIVIMO NA MARGINAMA KO TO IMA PRAVO U MOJE IME KAO KATOLIKA I HRVATA DA ZABRANI ZA KOGA CU GLASATI NE ZELIM NIKOGA POVRIJEDITI ALI NE ZELIM DA NEKO U MOJE IME KAZE DA SU HRVATI UGROZENI OSIM AKO NAS VI NE UGROZAVATRE JA SAM U BOSNI ZA NJU SE BORIO I OPSTAO SA SVOJOM PORODICOM KO JE OD HDZ ME PITAO KAKO ZIVIM KO ME UGROZAVA NIKO OSIM NEMORALNIH LJUDI KOJI STITE HRVATSKI ILI KATOLICKI NAROD NAVODNO

  4. Pingback: LJUBIĆ, CVITANOVIĆ, KARAMATIĆ I RAGUŽ: Komšićeva kandidatura ubrzala bi raspad ovog mutanta | BHPRESS

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte