Čudo iz kuhinjske kredence koje snižava loš kolesterol i otključava probavu

U posljednje vrijeme ova je fleksibilna žitarica sve popularnija u Hrvatskoj. Od nje se radi kruh i tjestenina, priprema rižoto, a mogu se ispeći i vrlo ukusne palačinke, prenosi Zadovoljna.hr.

Pir, krupik ili dinkel (Triculum spelta) je žitarica slična pšenici koja potječe iz Azije gdje se uzgaja posljednjih 7000 godina.

U posljednje vrijeme i u Hrvatskoj jača njegova popularnost jer je u nutritivnom smislu bogatiji od pšenice, a zbog manjeg postotka glutena lakše se probavlja od ove sveprisutne namirnice.

Upravo zato pir je pogodan za prehranu svih generacija – posebice djece i starijih.

Obično se konzumira u obliku kuhanog oljuštenog zrna kao prilog jelima, u salatama ili varivima. S druge strane od njegovog se brašna i pahuljica priprema kruh, tjestenina te slični proizvodi.

Čuvar zdravlja 

Bogat je vitaminima iz B kompleksa i vitaminom K, sadrži magnezij, cink, željezo i mangan, kao i nešto kalija, kalcija i selena. U stotinu grama pira nalazi se čak 14 grama bjelančevina, pa je riječ o namirnici koja učinkovito zasićuje.

Dakako, ne treba zaboraviti da obiluje i prehrambenim vlaknima koje snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, reguliraju šećer te potiču rad probave.

Pirova nutritivna svojstva blagonaklono djeluju na osnaživanje imuniteta, opuštanje živčanog sustava, a potiču i rad metabolizma te se smatraju saveznicima mršavljenja.

Da bi uživali u blagodatima ove žitarice, potrebno ju je dobro sažvakati te odgovarajuće termički obraditi.

Cjelovita zrna pira potrebno je namočiti preko noći, te kuhati s vodom u omjeru 1:3 otprilike 60 do 90 minuta ovisno o tome koliko želite osjetiti zrna “pod zubom”. /HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img