Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

CRNADAK: Dolazak Lavrova nije miješanje u izbore

Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov sutra će definitivno doputovati u BiH, potvrdio je danas njegov bh. kolega ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

On je istakao da će Lavrov prvo doći u Istočno Sarajevo, nakon toga u Sarajevo, te na završetku posjetiti Banju Luku. U Banjoj Luci će biti od 15 do 18.30 sati i razgovarati sa predsjednikom RS i posjetiti lokaciju gdje se gradi Srpsko-ruski hram, navodi Mondo.

Ključne teme razgovora sa Crnatkom će biti bilateralni odnosi sa naglaskom na ekonomske teme, multilateralna suradnja, te razgovori u političkoj situaciji u kontekstu snažne podrške koju Rusija daje Daytonskom sporazumu.

Crnadak je kazao danas da je to veoma značajan događaj, jer je Rusija je prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i vanjsko- trgovinski partner BiH i će to „učvrstiti veze Rusije sa RS i BiH“.

“Ministar Lavrov je jedan od velikana svjetske diplomacije i siguran sam da će njegov dolazak imati mnogo pozitivnih efekata”, rekao je Crnadak.

Plan je da se sutra potpiše plan suradnje dva ministarstva od 2019. do 2020. godine.

Crnadak je komentirao i pitanje zašto se posjeta događa baš u jeku izborne kampanje.

“Prilika da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje za mene je znak podrške svima nama ovdje i potvrde našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće miješati niti dozvoliti da posjeta bude iskorištena u predizbrne svrhe”, kazao je Crnadak.

On je kazao i kako su predstavnici RS na bh. nivou u posljednje četiri godine, posebno član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i on, „svojim stavovima dominantno definirali pozicije koje su na međunarodnom planu bile važne za Rusiju“.

“To su nepridruživanje BiH sankcijama Rusiji, izvoz oružja u Ukrajinu, nepriznavanje Kosova, stav BiH oko NATO-a”, rekao je Crnadak./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte