Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ U ZENICI: Do kraja ovog mjeseca Bruxelles ćemo izvijestiti da je BiH ispunila dogovorene uvjete

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je danas Zeničko-dobojsku županiju i susreo se s premijerom  Miralemom Galijašević, ministrima u županijskoj vladi, a sastanku je nazočio i predsjedavajući Skupštine ZDŽ Jasmin Duvnjak.

“Upoznao sam predsjedavajućeg o trenutnom stanju u ovom kantonu, koji je kao što znate jedan od najrazvijenih s najvećim izvozom u Bosni i Hercegovini. Ono što posebno sam želio istaći u sferi obrazovanja, koje je vrlo komplicirano u ovim nacionalim odnosima, uspješno smo izvršili tranziciju nadležnosti obrazovanja na općine Žepče i Usoru”, kazao je nakon sastanka premijer Galijašević.

Predsjedavajući Dragan Čović je kazao da mu je zadovoljstvo što je u posjeti Zeničko-dobojskoj županiji, jer su teme bile vrlo jednostavne, kako dati doprinos iz ovog prostora da naš europski put okončamo vrlo brzo jednim kandidatskim statusom.

“Do kraja ovog mjeseca naše prijatelje iz Bruxellesa ćemo moći izvjestiti da Bosna i Hercegovina uvjete koje smo dogovorili s njima i koji su postavljeni možemo ispuniti. Zbog toga mi je drago bilo čuti oko proračuna što je jedan od tih važnih uvjeta da se usvoji na svakoj razini bar nacrt proračuna kroz jedanaesti mjesec, kako bi do kraja godine sigurno bio i prijedlog usvojen, što bi osim proračuna pokazalo jednu stabilnost. Tko je u stanju usvojiti kroz izvršnu i zakonodavnu vlast proračun za narednu godinu u tekućoj godini nudi jednu stabilnost vlasti na tom prostoru. Svjesni smo naših problema, ali ovo je za prijatelje koji su ukazali da uradimo to i mi vam jamčimo kandidatski status”, kazao je Čović.

Predsjedavajući Čović se interesirao i za druge teme iz raznih sfera života u Zeničko-dobojskoj županiji, koji nisu izravno vezane za kanditatski upitnik, a ZDŽ je među prvima završila svoje obveze za kandidatski status.

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu trošarina što je važno, te neizravno značajno i interesantno za ZDŽ, obzirom da je predviđeno da se pet trošarinskih pfeninga izravno veže za ovu razinu vlasti, što može biti itekako značajno za infrastrukturu i zanavljanje starih i novih investicija na ovom području.

“S moje strane mislim da je ovo jedno ohrabrenje, premijer je naglasio koliki je ovdje potencijal gospodarski. Moramo učiniti sve da se taj potencijal bolje iskoristi i ovo danas je primjer kako bismo trebali češće komunicirati.

Po mom dubokom uvjerenju mi ćemo do kraja godine imati MAP, što također nitko ne vjeruje u ovoj državi, ja vjerujem da ćemo sutra na Predsjedništvu BiH donijeti ključne odluke koje će potaknuti naše prijatelje da MAP uradimo do kraja godine. To bi onda značilo jednu veliku poruku iz BiH uvažavajući ovu klimu koju smo sami izgradili da nemamo parlamentarnih većina na razini entiteta i države, što uveliko usporava puno procesa koji bi bili normalni”, optimistično je najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte