Hrvatski Medijski Servis

Čović u Zagrebu održao predavanje ‘Euroatlantske integracije BiH i Hrvatska’

Foto:Predsjedništvo BiH

Povodom dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović danas je u Zagrebu održao i predavanje pod nazivom „Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska”.

Predavanju su, između ostalih zainteresiranih, nazočili i politički dužnosnci iz BiH i Hrvatske, kao i članovi akademskih zajednicu dviju zemalja.

Predavanje je najavio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, kazavši kako upravo ova tema trenutno ponajbolje povezuje političko s akademskim djelovanjem akademika Čovića, ali i zagrebačko Sveučilište s njegovim djelovanjem izvan države i prvenstveno sa Sveučilištem u Mostaru.

Akademik Čović je predstavio kratki presjek stanja aktualne političke situacije, ali i općenito ustavnopravnu organizaciju Bosne i Hercegovine, izborno zakonodavstvo, uspostavu mehanizma koordinacije, intervencije na Ustav, nadležnosti visokog predstavnika, rezime dosadašnjeg puta ka euroatlantskim integracijama, te i ekonomske teme s naglaskom na monetarnu politiku i uspostavu fiskalne stabilnosti.

“Bez pozitivnog stava u pogledu euroatlantskog puta, vječno ćemo ostati u ovom sivilu, stoga posebno ističem doprinos i podršku Republike Hrvatske koju smo dosad imali, s posebnom ulogom zastupnika u Europskom parlamentu, na čelu sa sadašnjim premijerom Plenkovićem”, kazao je akademik Čović. On je dodao kako su trenutni odnosi dviju zemalja dobri, ali da uvijek može bolje, na što nas, osim emotivnih ili demografskih, obvezuju i oni praktični razlozi poput silnih kilometara granice koji nas trajno upućuju jedni na druge, kao i ekonomska razmjena i još mnogo toga.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona kroz provedbu Odluke Ustavnog suda BiH.

“Promjena Ustava je, pak, nužna za transformaciju u jedno moderno društvo, pravnu državu, a samim time i investicijski privlačnu,” dodao je akademik Čović, te istaknuo nužnost pronalaska mehanizama koji će omogućiti provedbu izbornih rezultata, i to legitimno izabranih predstavnika.

„Europski put nema alternative. I za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku je ključna što brža integracija BiH u europsku obitelj”, zaključio je na kraju svog izlaganja akademik Čović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte