Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ČOVIĆ S CORMACK I WIGEMARKOM: Pronaći riješanja za izmjene Izbornog zakona

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini te stanje reformi. Naglasak je stavljen na nužne izmjene Izbornog zakona u svim njegovim elementima koja zahtijevaju učinkovita rješenja, sukladno europskim standardima i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH. To se odnosi na utvrđivanje načina izbora članova Predsjedništva BiH, izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, organiziranje izbora u Mostaru, kao i realizaciju niza međunarodnih preporuka koje za cilj imaju unapređenje učinkovitosti i transparentnosti izbornog procesa.

Čović je istaknuo kako je nužno težiti rješenjima koja istodobno unapređuju europsku perspektivu BiH i jamče punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda kroz dosljednu primjenu načela legitimnog predstavljanja u izbornom procesu.

Sugovornici su zaključili da je u cilju iznalaska potrebnih rješenja u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati razgovore parlamentarnih stranaka, kako bi se omogućila potpuna provedba izbornih rezultata nakon općih izbora u listopadu 2018. godine, te na taj način kreirale pretpostavke za daljnje reformske aktivnosti od vitalnog značaja za BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte