Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ: Predsjedništvo HNS-a usuglasilo prijedloge izmjena Izbornog zakona koje upućujemo u parlamentarnu proceduru

Promjena Izbornog zakona mora uslijediti u iduća dva mjeseca kako bi se s jedne strane ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u kontekstu federalnog Doma naroda te s druge strane kako bi se omogućilo poštivanje volje hrvtaskog biračkog tijela kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva iz Federacije, zaključci su nakon današnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, javlja izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je kako je oko ovog pitanja postignut usuglašen stav svih članica HNS-a te je izrazio očekivanje kako će se tematika izbornog zakonodavstva naći već sutra na koordinaciji hrvatskih zastupnika u državnom Parlamentu kao i ministara iz Vijeća ministara.

Koordinaciju predvodi Borjana Krišto, a ideja je, kako je naveo Čović, da se prijedlozi modela koji su već usuglašeni na HNS-u upute u parlamentarnu proceduru putem klubova kako u jednom, tako i u drugom domu državnog Parlamenta. Očekivanje je kako će se vjerojatno u idućih 5 do 6 dana modeli promjene izbornog zakonodavstva naći u parlamentarnoj proceduri. Time su hrvatske stranke članice HNS-a povukle potez koji će pokazati koliko ima volje među predstavnicima druga dva naroda, a posebice Bošnjaka, za izmjenu izbornog zakona koja bi trebala s jedne strane provesti odluku Ustavnog suda i podići demokratske standarde, a s druge osigurati jednim značajnim dijelom institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda-posebice u Federaciji BiH.

Modeli od ranije poznati

Čović je naglasio kako su modeli već od ranije poznati-kada je riječ o Domu naroda provodi se odluka, odnosno presuda Ustavnog suda BiH o konstituvnosti naroda te se daje odgovor na pitanje kako izabrati po 17 izaslanika iz sva tri naroda, kao i ostalih, i to po deset županija, s ciljem se biraju predstavnici naroda tamo gdje tog naroda u određenom postotku ima. U kontekstu Predsjedništva BiH cilj je da jedan narod drugom ne bira predstavnike i tu je definiran jedan od modela oko kojeg se najdalje otišlo.

Predsjedništvo HNS BiH usuglasilo se oko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH

Kazavši kako je apsolutni prioritet krenuti s prijedlozima za koje vjeruju da imaju mogućnost proći u Parlamentu BiH, ma što god netko mislio o tomu, Čović je podsjetio kako se oko ovih pitanja zadnjih godinu i pol dana raspravljalo te je sada vrijeme stvari postaviti na takav način da više ne bi gubili vrijeme oko toga tko je koga izigrao.

Sljedeća dva mjeseca ključna

Prijedlozi stoga idu u parlamentarnu proceduru pa, kako je kazao Čović, neka svatko da svoje stavove kako bi se vidjelo gdje se zapravo nalazimo. Upozorivši kako više nema prolongiranja suštinskih stvari te kako je konačno vrijeme za promjenu izbornog zakona daleko od izborne kampanje, Čović je naglasio i kako su iduća dva mjeseca ključna, a između ostalog i zbog vremenskog roka kojeg je postavio Ustavni sud.

Poručio je i kako BiH ove godine mora dobiti status kandidata za EU te da može riješiti pitanje MAP-a kao i fokusirati se na ekonomske reforme, no, da bi se tomu posvetili i kako bi izbjegli sve spekulante, prioritet je riješiti pitanje izbornog zakonodavstva.

Neki bi status quo držali sljedećih 20 godina

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da su bošnjački partneri do sada uglavnom odbijali prijedloge HNS-a, Čović je upozorio kako postoje oni koji su zadovoljni statusom quo i koji bi ga na ovoj razini držali i idućih 20 godina. Stoga je poručio kako nema ucjenjivanja već se traži hitno očitovanje o ovim pitanjima, podsjetivši kako su stranke u BiH u Bruxellesu potpisali ključne dokumente oko potrebe jednakopravnosti kao i presude iz Strasbourrga. No, onda se dogodi situacija da se u zrakoplovi nekoliko predstavnika jednog naroda neovisno o tomu deklariraju li se kao ljevica ili desnica promjene čitav koncept.

Čović je stoga naveo kako mu je jasno da se i dalje može očekivati opcija da se sjedi s ljudima iz jedne političke opcije s kojima se dugo pregovara, a onda predstavnik te iste opcije koji nije bio na sastanku izađe s drugim stavom. Kazavši kako je to dio taktike, Čović je poručio kako ćemo na kraju svi polagati računa na izborima, no sada je nužno promijeniti izbori zakon kako bi idućih 18 mjeseci imali jedan mir.  Ipak, dodao je kako je ključni prioritet promjena Ustava BiH, za što je potreba dvotrećinska većina.

-Svatko ima politički pravac, hrvatski narod se okupio oko HNS-a da bi jednim glasom izašao oko vitalnih pitanja koja rješavaju i pitanje mira kao i funkcioniranja BiH, istaknuo je Čović.

Kada je riječ o izmjenama zakona o trošarinama Čović je naveo kako će se sve vidjeti u četvrtak na sjednici Parlamenta, ali uz naglasak kako je bitno da se barem na kolegijima oba Doma, u Vijeću ministara i Predsjedništvu postigne konsenzus oko dogovaranja. Stoga je stava kako nije dobro preglasavati jer bi se tada u praksi pokazalo rušenje parlamentarne većine, kazavši kako HDZ BiH ne želi dati doprinos tomu.

Predloženi modeli za Federalni Dom naroda i Predsjedništvo BiH

Kada je riječ o Domu naroda radi o modelu kojim bi se svakom konstitutivnom narodu (i ostalima) u svakoj županiji dodijelilo točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH. Time bi došlo do promjene u broju izaslanika iz svake županije te bi konačno riješio problem da neke županije u kojima primjerice broj Hrvata minimalan daju isti broj hrvatskih izaslanika kao i županije u kojima su Hrvati većina.

Kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako se radi o HNS-ovom modeli koji unutar Federacije definira izborna područja A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više bošnjačkog naroda.

U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više hrvatskog naroda. Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio bi izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C.  Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH pak bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte