Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ČOVIĆ U HAZU: Na svim razinama vlasti u BiH mora se osigurati legitimno predstavljanje Hrvata

U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti, u organizaciji Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održao je predavanje hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na temu „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskoga naroda“.

Pozdravnu riječ održao je akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU.

Akademik Čović je kazao kako se na svim razinama vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti, istovremeno poštujući principe i temeljne vrijednosti Europske unije i poštivanja ljudskih prava.

Da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, a nastavno na odluke Ustavnog suda BiH, morat će se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, kako se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kojem pojedincu ili grupi, istaknuo je akademik Čović.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, te kazao kako isti jednako pogađa sve narode Bosne i Hercegovine. Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu našega koncepta obrazovanja i prilagođavanja tržištu rada.

Obrazovni sustav moramo sami modernizirati i ponuditi nova znanja, prije nego netko drugi, integracijskim procesom ulaska u Europsku uniju, od nas zatraži prilagodbu, rekao je akademik Čović na kraju svoga izlaganja./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte