Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

U Neumu skup „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH“

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ bit će održan 15. i 16. ožujka 2018. godine, u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratit će se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske u 10.30 sati u četvrtak, 15.3.2018.godine.

Nakon obraćanja na svečanom otvaranju, uvodno predavanje održat će prof.dr.sc. Branko Katalinić, Sveučilište u Beču, u 11.00 sati.

Izjave za medije predsjedatelja Predsjedništva BiH, rektora Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelja Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelja Rektorskog zbora Republike Hrvatske, predviđene su u 11.30 sati.

Prvi panel – Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, unutar kojeg će biti održana Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH. Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i grupa? te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost bit će održane s početkom u 12.00 sati. Sesijama će predsjedati dr.sc. Dejan Vanjek, savjetnik u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH i član stručnog tima IDIP-ja Milan Sitarski.

Sesijom III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati? predsjedat će zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić, s početkom u 16.00 sati.

Izjave za medije na kojoj će sudjelovati panelisti bit će održane u 17.30 sati.

U 19.00 sati bit će održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja.

Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente
U petak, 16.3.2018.godine bit će održan drugi panel – Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama – Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, s početkom u 9.30 sati.

U 10.45 sati bit će održana Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU s početkom u 12.15.sati, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte