Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ: Bošnjaci vjeruju da će kroz dva ciklusa ovladati Federacijom, a neće ni za 50

Foto: Tanjug

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da se sa bošnjačke političke scene danas ne može vidno utjecati na političke odnose u Republici Srpskoj, ali da se djelimično može utjecati na izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da Bošnjaci mogu pomoći da se uspostavi vlast na razini BiH u ime srpskog naroda, te utjecati da se definira Klub Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

“Međutim, osnova ideje je potpuno ovladati FBiH i kada to uspiju, i taj entitet potpuno stave pod svoju kontrolu, dolazi sljedeća faza kada će se taj utjecaj dominantno, s jednim drugačijim pristupom, vjerojatno s novim ljudima, prenijeti na čitav prostor BiH, pa time i na Republiku Srpsku”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, komentirajući tvrdnju da su Bošnjaci konačno odustali od Republike Srpske i koncentrirali se na FBiH.

On je ocijenio da je to samo jedan međukorak u konačnoj slagalici, ističući da za razliku od nositelja takve ideje koji procjenjuju da je za njenu realizaciju potrebno dva izborna ciklusa, smatra da ni 50 izbornih ciklusa neće biti dovoljno za sprovođenje takve zamisli koja je neodrživa na prostoru BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Čović je rekao da za sada ima izuzetnu podršku i snagu, te političku vitalnost, koliko god dugo da traje u Srpskoj.

“Pojavit će se još neki neovisni kandidati, ali srpski narod, siguran sam, znat će odlučiti i izabrati tko ga je u stanju na najbolji način predstavljati. Nekorektno je da kažem tko će to biti – jedan ili drugi čovjek – iako vrlo jasno vidim tko će to biti”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje u svoju izbornu pobjedu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da u posljednjih 20 godina, kako se bavi politikom, nijedan posao nije ostao nezavršen.

“Korektno osmislimo, imamo plan, politiku, podesimo taktiku i strategiju koja to sve određuje. Mislim da smo nešto slično napravili i ovaj put i to je onaj `plan B` koji je mnoge zainteresirao”, rekao je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On je pojasnio da za razliku od shvaćanja da “plan B” znači bojkot izbora ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, znači upravo suprotno – političko jačanje pozicije hrvatskog naroda.

“`Plan B` mora osigurati izbor legitimnih predstavnika, bez obzira na Izborni zakon. Doći će i `plan C` pa će se svi uvjeriti da je jedini put koji Hrvati imaju – put europske integracije i jačanja BiH”, poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, četiri kandidata na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, na bošnjačkoj političkoj sceni, i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić /DF/ i Boriša Falatar /Naša stranka/ računaju na isto biračko tijelo.

Čović je istakao da je bošnjačko biračko tijelo tri i pol puta veće i brojnije nego hrvatsko i da je riječ o 650.000 do 700.000 glasova.

“Kako će se raspodijeliti, ne znamo. Imamo svoj stav, kao i kod srpskog člana Predsjedništva i vidim svakog kolegu u studenom, koji će sa mnom sjediti, ali bi nekorektno bilo da izlazim s tim imenom”, dodao je Čović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte