Hrvatski Medijski Servis

ČORDAŠ: Kontinuirano stvaramo uvjete za održiv povratak u Derventi

Kroz realiziranje Programa rješavanja problema raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika i putem implementacije zajedničkih projekata (RSP, SAF, OPEC i CEB 2), u proteklih sedam godina na prostoru Dervente, Ministarstvo je uložilo preko 11.000.000 KM, a sve u cilju stvaranja što boljih životnih uvjeta povratnicima i raseljenim osobama u ovoj lokalnoj zajednici, rečeno je na sastanku ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davora Čordaša s načelnikom općine Derventa Miloradom Simićem i delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredojem Novićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U prethodnom razdoblju Ministarstvo je realiziralo veliki broj infrastrukturnih projekata, izgrađen je značajan broj stambenih jedinica, obnovljaju se vjerski objekti i u kontinuitetu se pruža pomoć povratnicima u stvaranju uvjeta za održiv povratak.

Čordaš je istakao da je jedan od najznačajnijih projekata koje Ministarstvo realizira na prostoru derventske općine, izgradnja Gerijatrijske ustanove koja će moći primiti preko 100 korisnika, te naglasio da je ovo je značajan projekat ne samo za Derventu nego i za područje čitave regije od Novog Grada do Doboja.

Gerijatrijska ustanova se gradi u okviru Projekta “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2” i vrijedan je 1.944.000 KM. Građevinski radovi na ovom objektu će biti završeni u narednih mjesec dana, a potom slijedi i unutarnje opremanje objekta za što će biti izdvojeno još dodatnih 1.105.000 KM kako bi ova ustanova bila stavljena u funkciju./HMS/

U dervenstkom Novom naselju u tijeku je i izgradnja zgrade s 30 stanova za interno raseljene osobe, ukupne vrijednosti oko 1.100.000 KM, koja se gradi unutar Poptprojekta BH3 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP).

U planu je i da se kroz Potrojekte BH2, BH4 i BH5 izgradi još 113 stambenih jedinica za povratnike, izbjeglice i interno raseljene osobe s područja Dervente ukupne vrijednosti 3.200.000 KM.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović istakao je da je dobra suradnja svih institucija jedan od glavnih uvjeta za realizaciju svih spomenutih projekata. Povratne informacije od ljudi s terena, govore da su realizirani projekti na prostoru Dervente imali veliki utjecaj da se poboljšaju životni uvjeti svih stanovnika ove općine.

Načelnik Milorad Simić naglasio je da je općina Derventa prepoznala značaj implementacije projekata na području Dervente, koji su vrlo važni, ne samo za povratnike i raseljene osobe nego i za domicilno stanovništvo. On je izrazio spremnost da se općina aktivno uključi u daljnje raliziranje svih projekata i stavio na raspolaganje sve općinske kapacitete. Simić se zahvalio Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za sva dosadašnja ulaganja u ovu općinu koja se razvija ubrzanim koracima i predstavlja jednu od najrazvijenijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj./HMS/

About the Author
  1. mirkoReply

    Pa dajte onda vi komentirajte ,nećete biti uklonjeni

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte