Hrvatski Medijski Servis

ČOLAK: Bošnjačke stranke pokušavaju destabilizirati SIP i diskreditirati njegove članove

Bošnjačke stranke pokušavaju destabilizirati Središnje izborno povjerenstvo i diskreditirati članove SIP-a, smatra Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

-Sama činjenica da se sada problematiziraju navodne afere iz ranijeg razdoblje, u ovom trenutku kada je još nekoliko dana do raspisivanja izbora, najbolje govori o njihovim namjerama. SDA jednostavno želi što je više moguće zakomplicirati i ovako kompliciranu situaciju. SIP, kao ni bilo koja druga institucija u BiH, nije bezgrešna, ali moramo štiti dignitet tih ljudi i te institucije, pustiti ih da rade svoj posao. Vrlo otvoreno se sada pozivaju na smjenu članova SIP-a, njihova smjena značila bi nužno imenovanje drugih članova itd. Bošnjačke stranke su u posljednje vrijeme učinile previše toga da bismo to tretirali kao slučajnosti, izjavio je Čolak za Dnevnik.ba.

-Nemoguće je po starim izbornim pravilima implementirati izborne rezultata jer ta pravila više ne postoje. Nema odredbe da će svaka izborna jednica, odnosno, svaka županija dati po jednog izaslanika, ta je odredba neustavna i stavljena izvan snage. Osim te postoji i druga koja govori o rasporedu izaslanika iz svake izborne jedinice, odnosno, konstitutivnih naroda, bez novih izbornih pravila, nema implementacije izbornih rezultata. Izbori se mogu raspisati, bit će vjerojatno raspisani, ali nećemo moći imenovati predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, Vladu FBiH, uslijedit će ustavna kriza BiH, podsjetio je Čolak.

Upitan hoće li međunarodna zajednica nametati rješenja, odnosno izmjene Izbornog zakona, Čolak je kazao kako bošnjačke stranke prizivaju intervenciju međunarodne zajednice, odnosno, OHR-a i visokog predstavnika, dok visoki predstavnik izrijekom tvrdi da OHR to ovog puta neće činiti.

-Bilo bi jako loše da OHR ili bilo tko sa strane nametne rješenje jer će to biti još jedan dokaz kako BiH u ovom trenutku nije spremna za euroatlantski put, da ne može sama donositi vrlo bitne zakone i odluke, ili ih mijenjati. Ne prođe ni tjedan dana a da netko iz vrha SDA ne pozove međunarodnu zajednicu u pomoć, to rade i druge bošnjačke stranke. Stalno ih pozivaju da nametnu rješenja. Međunarodna zajednica je pokušala modelirati ovaj proces dogovora oko promjene Izbornog zakona i provedbe presuda Ustavnog suda BiH, ali SDA recimo izlazi s prijedlozima koji se provedbe presuda uopće ne dotiču. U tom slučaju, glas međunarodne zajednice je, bez namjere da tvrdim i govorim što bi oni trebali raditi, trebao biti barem upozoravajući, kazao je Čolak.

Upitan jesu li se stvari pomjerile s mrtve točke u pregovorima o izbornim pravilima za Mostar Čolak je kazao kako se odluka Ustavnog suda BiH za Mostar davno mogla provesti da je bilo političke volje bošnjačkih stranaka, primarno SDA.

-Pomak u pregovorima jest napravljen, ali postoji veliki upitnik hoće li doći do dogovora. Ako se traži neka posebnost za Mostar, onda je normalno da takvo nešto osiguramo za Travnik. Svo vrijeme, tijekom razgovora u Mostaru, Travnik nije bio u žiži zanimanja. Mostar prioritetno treba urediti kao svaki drugi grad u BiH, ali ako bošnjačke stranke inzistiraju na nekim posebnostima za Mostar, onda moramo tražiti iste posebnosti i za Travnik, kazao je Čolak.

Upitan kako komentira stavove bošnjačkih stranaka da bi trebalo smanjiti ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH i preustrojiti ga po uzoru na Vijeće naroda Narodne skupštine RS-a, Čolak je kazao kako nema razloga razgovarati o ulozi Doma naroda Parlamenta FBiH i njegovih ovlasti jer to nijedna odluka Ustavnog suda BiH ne tretira.

– One govore o isključivo legitimnom predstavljanju. Osim toga, to se odnosi i na Predsjedništvo BiH jer u dijelom dijelu presuda po Ljubićevoj apelaciji govori o legitimnom zastupanju na svim administrativno-političkim razinama. Međutim, priča o smanjenju ovlasti Doma naroda je klasičan SDA-ov spin, ako se vratimo unazad i vidimo kako je uopće formirana Federacija BiH te kako je pozicija hrvatskog naroda derogirana nakon tolikih intervencija visokih predstavnika onda je jasno kako bi to vodilo u stvaranje isključivo bošnjačkog entiteta gdje bi Hrvati izgubili i posljednju instancu na kojoj mogu štiti svoja prava. Međutim, čak i ako bi se ozbiljno razgovaralo o ovlastima Doma naroda Parlamenta FBiH, onda i mi imamo zahtjeve – zašto bi jedna trećina imala mogućnosti kandidirati predsjednika i potpredsjednike FBiH, zašto to ne bi bila natpolovična većina iz svakog od Kluba kao što je to bilo u izvornim odredbama, upitao se Čolak.

Upitan hoće li stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH zajedno nastupiti na izborima, Čolak je kazao kako njih 9 od 10 hoće.

-Na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a BiH HDZ 1990 je ostavio otvoren prostor za člana Predsjedništva BiH i nastup u Republici Srpskoj. Ako se to ne dogodi, to je njihov izbor i pravo, najbolje bi bilo da hrvatske stranke nastupe zajedno imajući u vidu položaj Hrvata u BiH kao i našu disperziju, osobito na teritoriji Federacije BiH, rekao je.

Čolak je kometirao i sve češće Izetbegovićeve prijetnje ratom.

-Ne mogu isključiti da u glavama pojedinaca zaista i postoji ratna opcija, mada ne vjerujem da će doći do oružanog sukoba. Pojedinačnih incidenata i ekscesa može biti, naš prostor je oduvijek izložen takvim prijetnjama, ali mislim da Izetbegovićeve izjave primarno služe predizbornoj kampanji, kazao je Čolak za Dnevnik.ba./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte