Hrvatski Medijski Servis

VIDEO Članovi Udruženja ‘Švicarac’ silom zauzeli banku

Addiko banka danas je izrazila žaljenje zbog događanja u i ispred poslovnice u sarajevskoj ulici Ferhadija, a koji su inicirani od Udruženja korisnika kredita “Švicarac”.

Navode da je nezakonito okupljanje članova tog udruženja ispred poslovnice Addiko banke u Ferhadiji eskaliralo primjenom sile od pojedinih članova Udruženja prema zaštitarima i osoblju banke, kao i da je nekoliko članova Udruženja blokiralo zaštitare i nasilno ušlo u poslovnicu banke, nanoseći materijalnu štetu.

– Prilikom nasilnog ulaska u poslovnicu jedna od članica udruženja je pala, te je zatražila medicinsku pomoć, koja joj je pružena. Policijski službenici koji su pratili ovo nezakonito okupljanje članova udruženja Švicarac, reagirali su u okviru svojih zakonskih ovlasti. Policajci trenutno provode istražne radnje, a poslovnica je zbog ovog nasilnog akta zatvorena – priopćeno je iz Addiko banke.

Ističu da odgovornost za ta dešavanja snosi prije svega predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković koji “manipulira i zloupotrebljava članove tog udruženja kako bi ostvario svoje privatne interese”.

– Addiko bank d.d. koja je naslijedila pitanje kredita s klauzulom u CHF od samog početka rada nudi rješenja za ovo pitanje. Rezultat toga je da od oko 12.000 kredita ukupno odobrenih u BiH, danas ima nešto više od 700 aktivnih kredita u Addiko Bank dd Sarajevo – navedeno je u priopćenju iz te banke.

Također se navodi da je menadžment banke tijekom proteklih mjeseci u više navrata imao susrete s predsjednikom Udruženja radi rješavanja tog pitanja, ali ti razgovori nisu urodili plodom, jer većina članova Udruženja nije podržala prijedloge rukovodstva Udruženja.

– Predsjednik Udruženja Duraković krije dopise Banke upućene Udruženju i s našim stavovima ne upoznaje sve članove Udruženja. Očigledno to radi iz razloga kako bi ostvario neke svoje interese koji nemaju nikakve veze s interesima članova Udruženja koje navodno zastupa. Još jednom ističemo da bilo kakvo nezakonito ponašanje neće doprinijeti bilo kakvom rješenju. Banka je bila i ostaje otvorena za traženje sporazuma sa svim svojim klijentima. Nažalost očito je da smo pogriješili što smo pregovore vodili s Udruženjem i g. Durakovićem koji zapravo ne želi bilo kakvo rješenje, već želi ostvarivati neke svoje privatne ciljeve i interese – stoji u priopćenju iz Addiko banke.


/Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte