Hrvatski Medijski Servis

Članovi BiH Saveza se znoje zbog UEFA-ine istrage

Europska nogometna federacija (UEFA) zatražila je od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest nogometnih utakmica odigranih u ovoj zemlji zbog sumnji da su bile namještene.

Kako navodi Večernji list, to je potvrdio neimenovani dužnosnik Nogometnoga saveza BiH.

Ovaj je zahtjev dostavljen posredstvom EUROPOL-a te je proslijeđen policijskim tijelima, no nije izvjesno da će rezultirati opipljivim nalazima.

Naime, tijekom prošle godine za šest utakmica odigranih u Premijer ligi, ali i nižim ligaškim natjecanjima, s područja Azije uplaćeni su veliki iznosi novca i za vrlo čudne kladioničarske kombinacije.

Ugrožavanje istrage

Večernjak dodaje da se u nekoliko slučajeva radilo i o dramatičnim preokretima utakmice, a najveći koeficijenti kod kladioničarskih parova upravo su oni koji se odnose na rezultat na poluvremenu, odnosno kraju utakmice “iz dvice u keca“, što može za samo jedan par iznositi i više od 30.

Iz ove federacije nisu potvrdili, ali ni demantirali navode o postojanju nove istrage.

UEFA ne komentira potencijalne istrage o navodnom namještanju susreta jer bi time nanijela štetu tom istražnom procesu. UEFA može komentirati o pojedinačnim slučajevima/susretima jedino kada bi disciplinski postupak bio otvoren i/ili bi bila donesena odluka, naveli su iz UEFA-e.

UEFA već dulje ima razvijen sustav “kladioničarskog upozorenja” (“betting alert”)preko kojega se pojednostavljeno dolazi do sunjihvih utakmica. Riječ je o sustavu kojim se nastoji spriječiti uglavnom azijska, ali i istočnoeuropska kladioničarska mafija kupuje susrete i dogovara rezultate. Sugovornik nije mogao potvrditi o kojim susretima je sada riječ. no dodao je kako su se “pojedini članovi Saveza” znojili dok su davali iskaze državnoj policijskoj agenciji SIPA i koja je preuzela vođenje toga slučaja.

Ova nova afera dolazi u vrijeme kada se djelomično spustila prašina na raniju istragu iz 2013. godine kada je UEFA otkrila masovnu pojavu namještanja rezultata susreta zbog financijske dobiti. Tada se spominjalo sedam utakmica, a u fokusu EUROPOL-a bili su posebno susreti koji su se igrali u Trebinju odnosno Travniku. No, nije jedino BiH oboljela od te bolesti.

Teško dokazati

Najviše je sumnjivih susreta tada bilo u Turskoj, čak 79. Istodobno u Njemačkoj je pod povećalom istražitelja bilo 70 nogometnih susreta, u Švicarskoj je UEFA-i bio sumnjiv 41 susret, a u Finskoj 32, u Mađaraskoj 20, u Belgiji 19, u Hrvatskoj 18, u Austriji 16, a Sloveniji 7. Čak se sumnjalo kako je namještena i utakmice Lige prvaka između Liverpoola i mađarskog Debrecena te čak 14 susreta u nogometnoj Ligi Europe (Kup UEFA).

Čak se sumnjalo i da je jedan susret kvalifikacija za Europsko prvenstva u nogometu, koje je 2008. godine igralo u Švicarskoj i Austriji, takođet kupljen prljavim novcem. Tada je UEFA, koja je zatražila potporu EUROPOLA-a, tvrdila da za najmanje 150 utakmica postoje “čvrsti dokazi” kako su namještene.

Istragom je bilo obuhvaćeno čak 425 nogometnih i klupskih dužnosnika, igrača i kriminalaca iz više od 15 zemalja zbog sumnje u sudjelovanje u pokušajima namještanja utakmica. Mozak operacije za nogometne prijevare bila je kriminalna skupina iz Singapura koja je posredstvom interneta dogovarala, podmićivala i isplaćivala uključene u aferu. Prema riječima stručnjaka, ove navode o prijevarama u klađenju jako je teško rasvijetiliti te do kraja povezati sve sudionike hobotnice.

Ponajprije stoga što je riječ o kaznenim djelima za koja su predviđene velike kazne, a s druge strane, za “sportske” djelatnike donosi i zabranu sudjelovanja rada u nogometnim savezima. Kako su za Večernjak potvrdili upućeni, česte prijevare vezane uz klađenje povezane su i s tzv. “siguricama”, dojavama od susretima koji su, navodno, namješteni./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte