Hrvatski Medijski Servis

Cijene nafte pale drugi tjedan zaredom, u Londonu ispod 80 dolara

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, jer su porasle zalihe u SAD-u i jer se usporava rast kineskog gospodarstva, što bi moglo smanjiti potražnju za energentima

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 0,9 posto, na 79,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,1 posto, na 69,12 dolara.

Pad cijena nafte drugi tjedan zaredom posljedica je naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’.

U trećem tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 2009. godine.

Ti su podaci potaknuli zabrinutost da američko-kineski trgovinski rat počinje prigušivati rast.

Nedavno je, pak, Međunarodni monetarni fond (MMF) zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu smanjio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 3,9 na 3,7 posto.

Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Europe u ovoj i idućoj godini, a zbog toga bi mogla oslabiti potražnja za naftom i ostalim energentima.

Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, podatka da su zalihe sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna porasle za 6,5 milijun barela, što je već četvrti tjedan zaredom da su zabilježile rast, i to gotovo trostruko veći nego što su analitičari očekivali.

“Zalihe se povećavaju. To je kontinuirani trend. Rastu iz tjedna u tjedan”, konstatira Olivier Jakob, naftni analitičar u Petromatrixu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte