Hrvatski Medijski Servis

CIA-in agent: Hitler je 1955. živio u Kolumbiji

Deklasificirani dokumenti iz istrage o atentatu na američkog predsjednika Kennedyja nisu donijeli nikakve spektakularne novosti vezane za događaje iz Dallasa, no potaknuli su nova nagađanja o sudbini nacističkog vođe Adolfa Hitlera, prenosi Večernji list.

Kontakti sa SS-ovcima

Naime, među dokumentima nalazi se i izvještaj jednog od agenata CIA-e koji je tvrdio da Hitler nije počinio samoubojstvo u berlinskom bunkeru, nego je u travnju 1945. uspio pobjeći u Kolumbiju.

Prema ovom dokumentu, koji je CIA-in agent Cimelody-3 podnio svojem zapovjedništvu, nekadašnji Führer tijekom 1955. živio je u kolumbijskom gradu Tunji. Kako agent navodi, njegov mu je doušnik potvrdio da Hitler održava česte kontakte s Philipom Citroenom, bivšim pripadnikom postrojbi SS-a, a svoje je tvrdnje potkrijepio i fotografijom.

Nekadašnji je Führer i dalje bio predmet obožavanja njemačkih izbjeglica u tom kolumbijskom gradiću koji su mu salutirali i odavali počast na sastancima. Iako je agent CIA-e doušnika dobro poznavao i držao da je u načelu pouzdan izvor informacija, ovaj put preporučivao je priličnu dozu opreza napominjući da tvrdnje treba uzimati s oprezom.

Je li Hitler preživio događaje s kraja travnja 1945., već je desetljećima predmet rasprava među zagovornicima teorija zavjere. Sve to potkrepljuje i činjenica da njegovo tijelo nikada nije pronađeno jer je ono, zajedno s tijelom njegove supruge Eve Braun, s kojom se vjenčao nekoliko sati prije samoubojstva, poliveno benzinom i spaljeno prije nego li su do bunkera stigli sovjetski vojnici.

Zagonetna lubanja

Forenzičari Crvene armije pronašli su ostatke spaljenih tijela, no i ona su pomalo obavijena velom tajne. Naime, ostaci lubanje za koju je Moskva tvrdila da pripada nacističkom vođi, prema analizama načinjenima 2009. na Sveučilištu Connecticut, pripada ženskoj osobi staroj između 20 i 40 godina. Ostale ostatke Hitlerova tijela KBG je 1970. godine spalio do kraja, a pepeo rasuo u jednoj rijeci u Njemačkoj. Ipak, povjesničari se gotovo jednoglasno slažu da je Hitler počinio samoubojstvo cijanidom i metkom iz pištolja. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte