Hrvatski Medijski Servis

BRUXELLES: Europska komisija traži hitne izmjene Izbornog zakona

Sjedište Europske komisije

Europska komisija usvaja danas ”paket proširenja” koji daje ocjenu stanja i napretka svake od zemalja Zapadnog Balkana koje su na putu eurointegracija. Očekuje se da će BiH dobiti kritike zbog usporenih reformi.

Šest zemalja Zapadnog Balkana dobit će danas od Europske komisije dubinsku analizu stanja zasnovanu na političkim i ekonomskim kriterijima kao i procjenu sposobnosti za preuzimanje obveze koje nosi članstvo u EU, piše Deutsche Welle.

Bruxellesu su pred ovaj izvještaj najavili da podrška koju EU daje procesu proširenja ni na koji način neće utjecati niti uljepšati ocjenu stanja demokracije, vladavine prava, ljudskih prava, ekonomije i usklađenosti sa standardima EU u svakoj od šest partnerskih zemlja iz regije. Prema uvidu koje je DW imao u ovogodišnji izvještaj, vladavina prava, organizirani kriminal i korupcija, sloboda izražavanja i bilateralni sporovi ponovo su ocijenjeni kao ”bolne tačke” čitave regije.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja u regiji ima najdužu ”tradiciju” loših ocjena i izvještaja Europske komisije. EU je bezbroj puta pozivala BiH i njeno vodstvo da ispuni one reforme na koje su se obvezali na svom putu eurointegracija i da u korist naroda prevladaju postojeće etničke podjele u zemlji. Novi izvještaj o BiH ponovo ukazuje na sporost reformskog procesa u zemlji i nepromijenjene strukturne probleme koji se vide kao prepreka za napredak BiH.

U Bruxellesu kao pozitivan pomak u BiH vide činjenicu da je zemlja predala odgovore na Upitnik Europskoj komisiji.

EU i dalje čeka da od BiH dobije konkretan dokaz odlučnosti i rada koji je do sada ili izostao ili došao s velikim zakašnjenjem.

“Vrlo sam zabrinut jer ni ove godine izvještaj neće biti mnogo drugačiji od ranijih jer nije mnogo napretka ostvareno u prethodnih godinu dana u BiH. Napredak ka punoj demokraciji i vladavini prava u BiH u najboljem slučaju stagnira ili je čak u nazadovanju. U BiH nema opipljivog napretka”, naglašava u razgovoru za Deutsche Welle Eduard Kukan, član Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta i dugogodišnji predsjednik Odbora za suradnju sa Zapadnim Balkanom.

Ono na što Europska komisija (i ove godine) posebno upozorava BiH jesu socijalno-ekonomske reforme, jačanje vladavine prava, reforma javne uprave kao i hitno usvajanje izbornog zakona i adekvatno funkcioniranje Mehanizma koordinacije. U Bruxellesu kao pozitivan pomak u BiH vide činjenicu da je zemlja predala odgovore na Upitnik Europskoj komisiji, ali se i kaže da to i dalje ne govori o konkretnim pomacima u različitim oblastima koje BiH mora reformirati ako želi postati dio europske obitelji./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte