Hrvatski Medijski Servis

Brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH na svečanostima u povodu Dana općine Kisaljak

U spomen na prvi sačuvan pisani trag o postojanju naseljenih mjesta u današnjoj općini Kiseljak, povelju ugarsko – hrvatskog kralja Bele IV. od 20. srpnja 1244 godine, u Kiseljaku se ovaj datum slavi kao Dan općine. Tim povodom uoči proslave upriličene su brojne svečanosti. Počele su odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, nastavile obilaskom izložbe istaknutog hrvatskog kipara Vanje Radauša, otkrivanjem spomenika Jozi Penavi, istaknutom skladatelju, glazbenom geniju. podrijetlom iz kiseljačkog sela Palež te završile Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kiseljak.

Svečanostima je nazočilo brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH na svim razinama vlasti. Predvodio ga je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Jelka Milićević, članica Predsjedništva HDZ BiH, dopredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija. U izaslanstvu na državnoj razini bili su Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, potom Josip Brkić, međunarodni tajnik HDZ BiH i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i veza BiH. Izaslanstvo dužnosnika stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na razini Županije Središnja Bosna predvodio je Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BiH.

Uz brojne dužnosnike HDZ BiH svečanost proslave Dana općine Kiseljak uveličali su i gradonačelnici Zaprešića u Hrvatskoj i  mađarskog Koljnofa Željko Turk i Franjo Grubić te dogradonačelnik Kaštela Grbica Benutini. Zaprešić, Kaštela i Koljnog gradovi su prijatelji Kiseljaka. Na svečanostima je bio i Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća o urađenom u proteklih godinu dana kao i planovima budućeg razvitka govorio je Mladen Mišurić- Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Posebno je naglasio važnost ulaganja u infrastrukturne kao i projekte razvitka gospodarstva s ciljem zaustavljanja trenda odlaska. Okupljenima su se obratili i predstavnici gradova prijatelja koji su posebno istaknuli velike promjene u uređenju Kiseljaka koji ih, kazali su, podsjeća na razvijene europske sredine.

Čestitku Kiseljačanima uputio je i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH istaknuvši kako je Kiseljak ulogu „slučaja“ koju su mu neki namijenili pretvorio u ulogu uspješne lokalne zajednice koja može služiti za primjer. Poruku Kiseljačanima kao i svim Hrvatima u BiH uputio je i Ivan Del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH. On je poželio Hrvatima u BiH da ostavare ustavnu jednakopravnost koja bi se, kazao je, slavila kao i nedavna pobjeda „vatrenih“.

U povodu Dana općine Kiseljak i ove su godine podijeljena priznanja zaslužnim za razvitak ove sredine. Među dobitnicima su dominirali gospodarstvenici. Upričen je i bogat zabavni program u kojemu su nastupili glazbenici iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, priopćeno je iz HDZ BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte