Hrvatski Medijski Servis

BRADARA: Evo zašto sam odlučila ne sazvati sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH?

Iako potpuno svjesna važnosti donošenja Proračuna Federacije BiH za 2018. godinu, vodeći se načelom odgovornosti  kao i poštivanja procedura održavanja i donošenja akata najprije u Zastupničkom, a potom u Domu naroda, a u konzultacijama s kolegama dopredsjedateljima, odlučila sam ne sazvati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predstojećeg vikenda, navela je u pisanoj izjavi za medije predsjedateljica Doma naroda parlamenta FBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Baradara napominje kako su opredijeljenost za donošenje Proračuna na vrijeme izaslanici HDZ BiH koji imaju više od dvotrećinske većine u Klubu Hrvata u Domu naroda, pokazali donošenjem proračuna u zakonskom roku u županijama u kojima smo dio vladajuće većine.

-Opredijeljenost za takav razvoj događaja pokazali smo i na razini Federacije BiH usvajanjem Nacrta proračuna 7. prosinca, odnosno ostavljajući dovoljno vremena i prostora za donošenje Prijedloga proračuna za iduću godinu. Nažalost, razvoj događaja na političkoj sceni Federacije BiH koji uključuje i preglasavanje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu u kojemu su sudjelovali i zastupnici SDA, nisu nam ostavili vremena ni prostora za donošenje Proračuna F BiH do kraja kalendarske godine, ističe Bradara.

Podsjeća javnost da Proračun Federacije BiH može biti usvojen samo ukoliko ga potvrde oba doma Parlamenta Federacije BiH.

-Razvoj jučerašnjih događaja u Zastupničkom domu ne daje nam nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tijekom vikenda, uz načela poštivanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine, navodi predsjedateljica Doma naroda Federalnog parlamentaq.

Bez obzira na činjenicu da sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ovog vikenda neće biti, mi, ističe,  nastavljamo sa stalnim razgovorima čiji je cilj prevladavanje postojećih problema glede parlamentarne većine kao i pronalaska rješenja u najkraćem mogućem roku na način da niti jedna kategorija stanovnika, korisnika Proračuna Federacije BiH ne trpi štetu.

Bradara se osvrnula i na  današnji pismeni dopis predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića kojim poziva Parlament Federacije BiH na žurno zasjedanje tijekom vikenda.

-Zahvaljujem se i podržavam njegovu  brigu za socijalnim mirom i stabilnosti Federacije. Međutim, nije mi jasna potreba za ovim načinom komunikacije, dopisom koji je poslao tek iza podne, i to prvenstveno medijima pa tek onda vodstvu Parlamenta. Zakonodavna i izvršna vlast su na istom zadatku i samo zajedničkim djelovanjem i sinergijom, stvari mogu funkcionirati, stoga je poželjno da premijer više energije uloži u očuvanje parlamentarne većine i dobrih odnosa, čemu, pak, ovakva pisma ne doprinose, ističe Bradara.

Kako bi se javnosti pružila objektivna slika situacije te došlo do rješenja, Bradara predlaže dijalog putem nekog od javnih medija, ukoliko je premijer u zemlji. Premda ako nije, ostaje nejasno, kaže, kako bi obrazložio  Proračun na eventualnim sjednicama tijekom vikenda na kojima inzistira?

Potvrda ministrice financija Jelke Miličević kako je za prvi dio siječnja nove godine financijska sigurnost Federacije osigurana pruža određenu sigurnost kao i činjenica kako, ipak, postoji mogućnost izglasavanja Proračuna u prvih desetak dana nove godine, ističe Bradara./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte