Hrvatski Medijski Servis

Bivši časnik Vojske RS deportiran iz Chicaga u BiH

Bivši časnik Vojske Republike Srpske Jovo Asentić deportiran je u ponedjeljak iz Chicaga u Bosnu i Hercegovinu zbog sumnje da je lagao američke imigracijske vlasti o njegovoj ulozi u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća u BiH, priopćila je američka Služba za imigracije i strance (ICE).

Vlasti su 2006. godine, kako pišu “Nezavisne novine”, otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tijekom rata u BiH. Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine, a odluka o njegovoj deportaciji donesena je u siječnju 2016. godine.

On je osumnjičen da je u srpnju 1995. kao visoki časnik VRS bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice.

Sudac za imigraciju izjavio je da su Asentićeve lažne izjave ”izuzetno ozbiljne” s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme rata u BiH.

Podsjetimo, u prosincu 2017. Vlada Sjedinjenih Američkih Država optužila je Olivera Dragića (42) za imigracijske prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je sudjelovao u ratu u Srebrenici 1995. godine.

Tužitelji kažu da je Dragić dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu 90-ih pri prijavljivanju statusa izbjeglice u SAD-u./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte